Derviš A. Korkut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Derviš A. Korkut
Narození1900
Travnik
Úmrtí1943 (ve věku 42–43 let)
Sarajevo
Povoláníučitel a duchovní
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Deviš Korkut (kolem 1900 Travnik, Bosna a Hercegovina1943 Sarajevo, Nezávislý stát Chorvatsko) byl bosenskohercegovský islámský duchovní a pedagog bosňáckého původu. Ke svému jménu si přidával iniciálu A. (tj. syn Asimův), aby se odlišil od příbuzného Derviše Korkuta. Používal též umělecké jméno Ibnul-Ajn.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se do rodiny s bohatou tradicí islámské vzdělanosti. Jeho děd Muhamed Hazim-efendija Korkut (1824–1920) mezi lety 18771914 zastával úřad travnického muftího, jednoho ze šesti hlavních duchovních Islámského společenství v Bosně a Hercegovině. Jeho otec Muhameda Asim-efendija (1873–1939) pak byl učitelem, muderrisem, v travnické medrese.

V islámských vědách se nejprve vzdělával u svého otce v travnické medrese, ve studiu následně pokračoval na egyptské Univerzitě al-Azhar. Po návratu do vlasti privátně dokončil klasické gymnázium. Později byl imámem v muslimské obci v Dubrovníku a krátce nato i Trebinje. Po smrti svého otce se zaujal jeho místo muderrise v Travniku. Poslední rok svého života strávil v Sarajevu jako islámský duchovní ve státní nemocnici.

Jistý čas přispíval do muslimských periodik Novi behar, časopisu spolku el-Hidaje a konečně Věstníku Islámské náboženské obce.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Derviš ef. Korkut. Glasnik Islamske vjerske zajednice Nezavisne Države Hrvatske. Říjen 1943, roč. XI, čís. 10, s. 252–253.