De Wallen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
De Wallen

De Wallen nebo také De waleetjes je městská část Amsterdamu, nacházející se v historickém centru jižně od řeky Amstel mezi ulicemi Damrak a Warmoesstraat. Spolu s oblastmi Singelgebied a Ruysdaelkade tvoří „čtvrť červených luceren“ (Rosse Buurt), kde se legálně provozuje prostituce.[1]

Nachází se zde nejstarší amsterdamský kostel Oude Kerk založený okolo roku 1213. Nacházelo se zde množství klášterů, které byly zrušeny po přijetí kalvinismu v roce 1578. V roce 1811 bylo v Amsterdamu povoleno poskytování sexuálních služeb, které se vzhledem k blízkosti přístavu koncentrovaly právě v De Wallen. Ve třicátých letech padlo rozhodnutí, že prostitutky nesmějí oslovovat zákazníky na ulici, ale mohou nabízet služby z červeně osvícených oken domů. V De Wallen se nachází na ploše 250×250 metrů okolo tří set pokojíků využívaných k heterosexuální i homosexuální prostituci.

Nachází se zde muzeum sexu, erotické divadlo, množství nočních klubů a coffee shopů, muzeum marihuany a také informační centrum, poskytující informace o legálních aspektech prostituce. Každoročně v srpnu se ve čtvrti koná pouliční slavnost Hartjesdag. De Wallen patří k největším turistickým atrakcím Amsterdamu, kterou ročně navštíví okolo osmnácti milionů lidí.[2] Amsterdamská radnice spustila v roce 2007 „Projekt 1012“ (podle místního směrovacího čísla), jehož cílem je omezit kriminalitu v této lokalitě (obchod s lidmi, narkomanie, pouliční násilnosti), mj. byl vydán zákaz organizovaných prohlídek. Téhož roku byla na náměstí Oudekerksplein odhalena socha Else Rijerseho Belle jako připomínka, že i sexuální pracovníci mají nárok na lidskou důstojnost.[3]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Evropské město „hříchu“ Amsterdam vzkazuje: Pod červenou lucernou se může dít všelicos. Cestovinky.cz [online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné online. 
  2. Turisté mění vykřičené čtvrti Amsterdamu v džungli. Radnice proti nim zakročí. Deník.cz [online]. 2018-08-08 [cit. 2019-05-12]. Dostupné online. 
  3. Čtvrť červených luceren v Amsterdamu – co můžete čekat?. Rady na cestu [online]. 2017-01-23 [cit. 2019-05-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]