Conflent

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Conflent
Geografie
Hlavní městoPrades
Souřadnice
Rozloha882 km²
Obyvatelstvo
Počet obyvatel19 192 (1999)
Hustota zalidnění21,8 obyv./km²
Správa regionu
StátFrancieFrancie Francie
Nadřazený celekFrancieFrancie Francie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Conflent (výslovnost [kumˈflen]) je historický region v jižní Francii. Má rozlohu 882 km² a žije v něm okolo 20 000 obyvatel, hovořících převážně katalánsky.[1] Nachází se v povodí řeky Têt a jeho největším městem je Prades.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V 9. století zde vzniklo hrabství Conflent v rámci Španělské marky (název pochází z latinského výrazu pro soutok confluens), které se později stalo comarcou patřící Aragonské koruně a v roce 1659 je Pyrenejský mír přiřkl s celým Severním Katalánskem Francii. Po Velké francouzské revoluci se Conflent stal součástí departementu Pyrénées-Orientales. Za druhé světové války zde bylo silné odbojové hnutí vedené skupinou Combat, na jehož aktivity Němci odpověděli v srpnu 1944 masakrem v obci Valmanya.[2]

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Conflent je hornatý kraj, nejvyšším vrcholem je Canigou (2784 m n. m.). Na jeho území zasahuje Přírodní park Katalánské Pyreneje, vyhlášený v roce 2004. Převládají zde bukové a dubové lesy, na horských pastvinách se chová dobytek, v údolí se pěstuje ovoce a vinná réva. V minulosti byla oblast proslulá těžbou rud mědi a železa.[3] Turistickými atrakcemi jsou četné jeskyně, termální prameny a obec Villefranche-de-Conflent, známá pevností od Vaubana a úzkorozchodnou železnicí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Enciclopedia Catalana Dostupné online
  2. Maitron des fusillés et exécutés Dostupné online
  3. Conflent Patrimoine Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]