Conchita Cintrónová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Conchita Cintrónová
Rodné jménoConcepción Cintrón Verrill
Narození9. srpna 1922
Antofagasta
Úmrtí17. února 2009 (ve věku 86 let)
Lisabon
Příčina úmrtísrdeční zástava
Alma materVojenská akademie Spojených států amerických
Povolánítoreador a rejoneador
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Conchita Cintrónová, celým jménem Concepción Cintrón Verrill (9. srpna 1922 Antofagasta17. února 2009 Lisabon) byla peruánská toreadorka, jedna z prvních žen provozujících býčí zápasy.

Narodila se v chilské Antofagastě, její otec pocházel z Portorika a matka z Irska. Od tří let žila rodina v Limě, kde Conchita od dětství jezdila na koni a v jedenácti letech se začala u trenéra Ruye da Cámary učit na rejoneadora (jezdec na koni bojující s býkem). Před publikem debutovala v roce 1936, později vystupovala také jako matadorka (bojující s býkem ze země). Zápasila v Mexiku, Portugalsku, Španělsku, Kolumbii, Francii a Spojených státech, její pohybová elegance byla označována jako „duenda“ (termín převzatý z flamenca), dostala přezdívku La Diosa de Oro (Zlatá bohyně). Během kariéry zabila 750 býků. Účinkovala také v mexickém filmu Maravilla del toreo.

V roce 1949 utrpěla při zápase v Guadalajaře těžké zranění, přesto se dokázala vrátit do arény a skolit býka, než upadla do bezvědomí. V tomtéž roce porušila v Jaénu tehdy platný španělský zákon, podle něhož se směly ženy účastnit býčích závodů pouze na koni, byla zatčena, ale po protestech publika propuštěna.

V říjnu 1950 ukončila kariéru, provdala se za portugalského šlechtice Francisca de Castelo Branco, s nímž měla šest dětí. Usadila se na statku nedaleko Lisabonu, zabývala se psaním článků do novin a chovem psů, vydala autobiografii, k níž napsal předmluvu její obdivovatel Orson Welles.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]