Chrám Athény Alea

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ruiny chrámu Athény Alea v Tegei

Chrám Athény Alea (řecky: Αθηνά Αλέα) byl jeden z nejslavnějších chrámů starověké řecké bohyně Athény.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První raně antický chrám na počest bohyně Athény ze sedmého století před Kristem nechal podle pověsti postavit polomytický král Aleos. V roce 395 před Kristem však během velkého požáru vyhořel spolu s většinou města Tegea.[1] V roce 365 před Kristem pak na stejném místě vznikl chrám nový. Byl postaven architektem Skopásem.[2][3] Laodika z Kypru mu věnovala peplos jako votivní dar bohyni Athéně Alea.[4] Na stěnách chrámu visely okovy zajatců z Lakedaimónu. Ve chrámu byly také nějaký čas uchovávány kůže a kly divočáka, zabitého v kalydónském lovu, vyvlastněné císařem Augustem. Ve starověku měl chrám také právo poskytovat útočiště.[5] Mezi jinými zde hledali azyl vyhnaní spartští králové Leótychidas II. a Pausaniás.

V 6. století po Kristu byl chrám zničen zemětřesením. Jeho ruiny se nacházejí mimo starobylé město Tegea uprostřed moderní vesnice Alea.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Tento chrám je jedním z posledních, postavených v dórském řádu. Byl to peripteros o rozměrech 47,55×19,19 m, stojící na konvexním stylobatu. Byl obklopen kolonádou mírně nakloněnou směrem k interiéru budovy, se šesti sloupy na východní a západní fasádě (hexastylos) a čtrnácti sloupy na severní a jižní straně. Měl pronaos a opistodom. V celle byl uprostřed severní stěny další vchod. Stěny celly byly zdobeny korintskými polosloupy. Zajímavé jsou postavy ve skladbě chrámu, které byly vytvořeny samotným Skopásem a ze kterých se zachovalo poměrně mnoho fragmentů.[6] Jsou naplněny dramatem, ukazují bouřlivé hnutí. Při jejich vytváření Skopás jasně porušil klasicky přísnou interpretaci tváře, tradiční pro řecké plastiky, když se rozhodl naplnit jejich výraz životními emocemi.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Храм Афины Алеи na ruské Wikipedii, Świątynia Ateny Alea w Tegei na polské Wikipedii a Tegea na německé Wikipedii.

  1. Pausaniás: Cesta po Řecku VIII 4, 8; 45, 4
  2. Что такое ТЕГЕЯ - Большой Энциклопедический словарь (БЭС) - Словари - Словопедия. www.slovopedia.com [online]. [cit. 2020-08-29]. Dostupné online. 
  3. Pausaniás:.Cesta po Řecku VIII 45, 5
  4. Pausaniás: Cesta po Řecku VIII 5, 3
  5. Pausaniás: Cesta po Řecku II 17, 7; III 5, 6; 7, 10; VIII 23, 1
  6. Тегея - это... Co je to Tegea?. Словари и энциклопедии на Академике [online]. [cit. 2020-08-28]. Dostupné online. (rusky) 
  7. Искусство Афин. Древние Афины. www.abc-people.com [online]. [cit. 2020-08-28]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ewdoksia Papuci-Władyka, Sztuka starożytnej Grecji, Varšava-Krakov 2001, vydal: Wydawnictwo Naukowe PWN, s. 279-280, 2001, ISBN 8301135255

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]