Carlos Botelho

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carlos Botelho
Narození18. září 1899
Lisabon
Úmrtí18. srpna 1982 (ve věku 82 let)
Lisabon
Povolánímalíř, ilustrátor a karikaturista
OceněníOfficer of the Military Order of Christ
komandér Řádu svatého Jakuba od meče
velkodůstojník Řádu svatého Jakuba od meče
rytíř Řádu svatého Jakuba od meče
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Carlos António Teixeira Basto Nunes Botelho (18. září 1899 Lisabon18. srpna 1982 Lisabon) byl portugalský malíř a karikaturista.

Pocházel z rodiny hudebníků. Ve výtvarném umění byl samoukem, i když strávil rok na Escola Superior de Belas-Artes de Lisboa a po třicítce navštěvoval v Paříži Académie de la Grande Chaumière. Živil se jako autor kreslených vtipů pro lisabonské časopisy ABC-zinho a Sempre Fixe, patřil k průkopníkům komiksu v Portugalsku. Přes dvacet let vydával obrázkovou kroniku Ecos da Semana (Ozvěny týdne), kde se věnoval autobiografickým tématům i aktuální satiře. Ilustroval knihy, navrhoval panely z kachliček azulejos, vytvářel divadelní scénografie, s Cottinelim Telmem spolupracoval na filmu A Canção de Lisboa.[1] Pracoval pro Sekretariát národní propagandy a podílel se na podobě portugalských pavilonů na Světové výstavě 1937 v Paříži a Světové výstavě 1939 v New Yorku. Je řazen ke druhé generaci portugalských modernistů, ve své tvorbě se inspiroval životem velkoměsta a stylově vycházel z expresionismu, jeho pozdější tvorbu ovlivnil také Vincent van Gogh.[2]

Obdržel výtvarné ceny Premio Souza-Cardoso a Premio Columbano.[3] Jeho tvorba je vystavena v lisabonském Muzeu Calousta Gulbenkiana a v Muzeu umění v São Paulu.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Museu Nacional de Arte Contemporanea Dostupné online
  2. Casa-Museu Medeiros e Almeida Dostupné online Archivováno 16. 10. 2021 na Wayback Machine.
  3. Moviemento Arte Contemporanea Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]