Kostnice u sv. Jakuba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Brněnská kostnice)
Kostnice u sv. Jakuba
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
MěstoBrno
AdresaJakubské náměstí, 658 78 Brno
ZakladatelTIC BRNO, příspěvková organizace
Pojmenováno poBrno
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostnice u sv. Jakuba, také známá jako brněnská kostnice, je kostnice nacházející se pod Jakubským náměstím v katastrálním území Brno-město, z větší části přímo pod kostelem svatého Jakuba. Je počtem nalezených ostatků druhá největší v Evropě, hned po té pařížské.

V minulosti se na tomto místě nacházel hřbitov, z kapacitních důvodů však vznikla kostnice. Do této kostnice byly také přeneseny ostatky zesnulých ze zrušeného hřbitova na brněnském Petrově. Když byl hřbitov koncem 18. století zrušen, kostnice byla uzavřena a na dlouho zapomenuta. Znovu objevena byla až v roce 2001 při archeologickém průzkumu náměstí. Podle Aleše Svobody, „objevitele“ kostnice, se v ní nachází až 50 tisíc kosterních pozůstatků. Po pařížských katakombách je tak druhou největší kostnicí v Evropě.[1]

V roce 2008 město Brno uzavřelo se svatojakubskou farností smlouvu, podle které bude kostnice do roku 2026 v pronájmu Brna za korunu ročně, přičemž byla zpřístupněna veřejnosti v průběhu června 2012.[2][3] Vchod do kostnice je přímo z náměstí, do jejího otevření jako vchod sloužil provizorní poklop z chodníku náměstí s následným sestupem po žebříku.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Podzemí moravské metropole skrývá druhou největší kostnici v Evropě [online]. Český rozhlas [cit. 2010-03-25]. Dostupné online. 
  2. SUŠANKA, Filip. Brno zpřístupní kostnici turistům. Pod svatým Jakubem [online]. Brněnský deník, 2008-8-12 [cit. 2010-03-25]. Dostupné online. 
  3. Brno má druhou největší kostnici v Evropě[nedostupný zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]