Blazor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blazor
Logo
VývojářMicrosoft
První vydání2018
Operační systémLinux, macOS, Microsoft Windows
Typ softwaruWeb framework
LicenceApache License 2.0
Webdotnet.microsoft.com/en-us/apps/aspnet/web-apps/blazor
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blazor je otevřený software, web framework, který umožňuje vývojářům vytvořit webové aplikace za použití programovacích jazyků C# a HTML.[1][2][3][4][5] Je vyvíjen společností Microsoft.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Bylo oznámeno šest různých edic softwaru Blazor.

Blazor Server: Tyto aplikace jsou hostované na ASP.NET Core serveru v ASP.NET Razor formátu. Vzdálení klienti fungují jako tenký klient, což znamená, že většina zátěže spočívá na serveru. Webový prohlížeč stáhne malou stránku a aktualizuje své uživatelské rozhraní přes SignalR připojení. Blazor Server byl publikován jako součást .NET Core 3.[6]

Blazor WebAssembly: Jednostránkové aplikace, které se před spuštěním stahují do webového prohlížeče klienta. Velikost stahovaných dat je větší než u Blazor Serveru, záleží na aplikaci a zpracování je prováděno pouze na hardware klienta. Tyto aplikace nicméně vykazují rychlé odezvy. Jak vyplývá již z názvu, tento klientský framework je napsán ve WebAssembly, nikoli v JavaScript (ačkoli oba mohou být použity současně).[7]

Blazor PWA a Blazor Hybrid edice: První podporuje progresivní webové aplikace (PWA). Druhá je nativním frameworkem platformy (na rozdíl od webového frameworku), ale stále zajišťuje vykreslení uživatelského rozhraní prostřednictvím webových technologií (např. HTML a CSS).

Blazor Native: Nativní framework platformy, který vykreslí uživatelské rozhraní nativní operačnímu systému – tento framework byl pouze zvažován, ale nedostal se ani do fáze plánování.[6]

Blazor United: Tyto aplikace budou kombinací Blazor Server a Blazor WebAssembly a umožní „to nejlepší řešení z obou světů“, kde by vývojáři mohli lépe vyladit režim vykreslování. Tento přístup by překonal nedostatky potenciálně velkého dopředného stahování dat, které provádí Blazor WebAssembly, a neustále otevřeného připojení SignalR, které vyžaduje Blazor Server. Tato verze Blazoru je aktuálně součástí plánu .NET 8 a ještě nebyla vydána.[8]

Přes zmatek, který popis ASP.NET a Blazor někdy může vyvolat, je zásadní to, že Blazor se zaměřuje na tvorbu webových aplikací s cílem používat programovací jazyk C# místo jazyka JavaScript, který se v tomto typu aplikací jinak běžně používá.[9]

Po release .NET 5 Blazor přestal pracovat s Internet Explorer a starými verzemi Microsoft Edge.[10]

Příklad[editovat | editovat zdroj]

Následující příklad ukazuje, jak implementovat jednoduchý čítač, který lze zvýšit kliknutím na tlačítko:

<h1>Příklad Blazor kódu</h1>
<p>count: @count</p>
<button @onclick="IncCount">Click to increment</button>

@code {
    private int count = 0;

    private void IncCount()
    {
        count++;
    }
}

Související články[editovat | editovat zdroj]

  • asm.js – předchůdce WebAssembly umožňující webové aplikace na straně klienta napsané v C nebo C++
  • Google Native Client – zastaralý předchůdce Google WebAssembly, který umožňuje spouštění nativního kódu ve webovém prohlížeči nezávisle na operačním systému prohlížeče

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. STRAHL, Rick. Web Assembly and Blazor: Re-assembling the Web [online]. Self-published, 31 July 2018. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 22 October 2018. 
  2. TOMASSETTI, Federico. Blazor: .NET in the Browser [online]. Strumenta, September 4, 2018. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 22 October 2018. 
  3. JAMES, Mike. Blazor .NET In The Browser [online]. Self-published, 12 February 2018. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-02-18. 
  4. MILLER, Jonathan. C# in the Browser with Blazor. MSDN Magazine. September 2018. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 22 October 2018. 
  5. ROTH, Daniel. Get started building .NET web apps that run in the browser with Blazor [online]. Microsoft, 22 March 2018. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-04-30. 
  6. a b ROTH, Daniel. Blazor Server in .NET Core 3.0 scenarios and performance [online]. Microsoft, 10 October 2019. Dostupné online. 
  7. ROTH, Daniel. Blazor WebAssembly 3.2.0 now available [online]. Microsoft, 19 May 2020. S. What is Blazor WebAssembly?. Dostupné online. 
  8. ASP.NET Core Dev Team Launches 'Blazor United' Push for .NET 8 [online]. [cit. 2023-02-13]. Dostupné online. 
  9. .NET Framework Trends in 2021 [online]. [cit. 2022-05-23]. Dostupné online. 
  10. ROTH, Daniel. GitHub.com. Updated Blazor browser support for .NET 5 [online]. Microsoft, 30 September 2020. Dostupné online. 

Další literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ENGSTRÖM, Jimmy. Web Development with Blazor: A hands-on guide for .NET developers to build interactive UIs with C#. [s.l.]: Packt Publishing, 2021. ISBN 978-1800208728. 
  • HIMSCHOOT, Peter. Microsoft Blazor: Building Web Applications in .NET 6 and Beyond. [s.l.]: Apress, 2021. ISBN 978-1484278444. 
  • WRIGHT, Toi. Blazor WebAssembly by Example: A project-based guide to building web apps with .NET, Blazor WebAssembly, and C#. [s.l.]: Packt Publishing, 2021. ISBN 978-1800567511. 
  • SAINTY, Chris. Blazor in Action. [s.l.]: Manning Publications, 2022. ISBN 978-1617298646. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]