Bitva u Suchdolu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva u Suchdolu
konflikt: války o krakovský trůn
Trvání25. května 1243
MístoSuchodoły, Polsko
Příčinyvzpoura proti Konrádovi Mazovskému
Výsledekvítězství malopolských a uherských rytířů
Strany
Mazovské knížectvíMazovské knížectví Mazovské knížectví
Znak Opolského knížectví Opolské knížectví
Znak Velkopolského knížectví Velkopolské knížectví
Haličsko-volyňské knížectví Haličsko-volyňské knížectví
Malopolské knížectvíMalopolské knížectví Malopolské knížectví
Uherské královstvíUherské království Uherské království
Velitelé
Znak Mazovského knížectví Konrád Mazovský
Znak Opolského knížectví Měšek II. Otylý
Znak Malopolska Klement z Ruszczy

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva u Suchdolu nebo také bitva pod Suchdolem se odehrála 25. května 1243 mezi vojskem Konráda I. Mazovského a Boleslava Stydlivého, které vedl Klement z Ruszczy jako součást bojů o krakovský trůn.

Po bitvě u Lehnice se stal novým krakovským knížetem Konrád Mazovský, kvůli jeho krutovládě proti němu vypuklo v roce 1243 povstání, do jehož čela se postavil Klement z Ruszczy. Právě jeho zásluhou bylo zorganizováno vojsko, seskládané hlavně z malopolských rytířů. V Konrádově vojsku nechyběli kromě jeho synů, Boleslava, Kazimíra a Zemovíta, také rytíři Měška II. Opolsko-Ratibořského, který je přivedl osobně, vojsko přivedli také Daniel Romanovič Haličský a jeho bratr Vasilko. Na straně Konráda stáli také velkopolští rytíři, jejich kníže Přemysl I. Velkopolský se však bojů nezúčastnil. 25. května bylo Konrádovo vojsko u Suchdola poraženo, a novým knížetem se stal Boleslav Stydlivý.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BAR, Přemysl. Monarchie slezských Jindřichů (1201 - 1290); Politika - paměť - symbolika. Brno, 2010. 228 s. Disertační práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Historický ústav. Vedoucí práce Martin Wihoda. Dostupné online.
  • RAJMAN, Jerzy. Mieszko II Otyły książę opolsko-raciborski. Kwartalnik historyczny. 1993, čís. 3, s. 26. Dostupné online. (polsky)