Benedikt z Plzně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Benedikt z Plzně
Povolánímnich
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Benedikt z Plzně byl český františkán žijící v první polovině 16. století. Po rozšíření Lutherova učení přilnul k luteránství, okolo roku 1525 jej během svého působení v Jindřichově Hradci otevřeně hlásal a odmítal katolickou liturgii. Ochrannou ruku mu při tom poskytoval místní pán Adam I. z Hradce, nejvyšší kancléř Českého království.[1] Proto jej františkánský provinciál František z Bavor chtěl zavřít do klášterního vězení, čímž pověřil provinčního kustoda Michaela z Korutan, který byl v té době kvardiánem v Bechyni. Michael z Korutan tedy v roce 1524 spolu s dalšími bratřími a s muži sloužícimi bechyňskému pánu a rychtáři Janu ze Šternberka přepadli jindřichohradecký klášter. Benedikt jim však uprchl tak, že vyskočil ven oknem.[2] Benedikt z Plzně mohl být potenciálně totožný se autorem křesťanských písní, rovněž k luteránství inklinujícím františkánem Klimentem Bosákem.[3]

Františkán Benedikt z Plzně, spíše však odlišný od výše popsaného, vyzdobil malířskými díly právě tehdy budovaný františkánský kostel ve východopolském Opatowie.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HLAVÁČEK, Petr. Čeští františkáni na přelomu středověku a novověku'. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1212-5. S. s. 11, 101-102.  Podle Chronica Fratrum Minorum de Observantia Provinciae Bohemiae. po r. 1500, p. 265nn. Knihovna Národního muzea, signatura VIII F 75.
  2. Podle cit. Chronicy viz HAVRLANT, Jaroslav. Kliment Bosák – hledání jednoho z nejstarších českých hymnografů. In: O felix Bohemia! Studie k dějinám české reformace. Praha: FF UK : Filosofia, 2013. S. s. 173-194, zde s. 186.
  3. HAVRLANT. Kliment Bosák (cit.)
  4. KUTZNER, Marian. Architektura polskich póżnogotyckich klasztorów franciskanów obserwantów (zwanych bernarynami). In: Franciszkanie w Polsce. Część 2-3. Kraków: [s.n.], 2012. S. s. 173-194, zde s. 186.