Bechtsrieth

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bechtsrieth
Bechtsrieth – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška452 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Bechtsrieth
Bechtsrieth
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha4,8 km²
Počet obyvatel1 096 (2022)[1]
Hustota zalidnění228,8 obyv./km²
Správa
StarostaGerhard Scharl
Oficiální webwww.bechtsrieth.de
Telefonní předvolba0961
PSČ92699
Označení vozidelNEW
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bechtsrieth je obec ve vládním obvodě Horní Falc v zemském okrese Neustadtu an der Waldnaab v Bavorsku.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Bechtsrieth se nachází v severní části přírodního parku Hornofalcký les, cca čtyři kilometry jihovýchodně od Weidenu. Centrem obce protéká potok Gleitsbach, pravý přítok říčky Luhe.

Sousední obce[editovat | editovat zdroj]

Bechtsrieth sousedí s následujícími obcemi od západu: Schirmitz, městský okres Weiden in der Oberpfalz, Irchenrieth a Pirk.

Růžice kompasu Weiden in der Oberpfalz Weiden in der Oberpfalz Weiden in der Oberpfalz Růžice kompasu
Schirmitz Sever Weiden in der Oberpfalz
Západ   Bechtsrieth   Východ
Jih
Pirk Pirk Irchenrieth

Místní části[editovat | editovat zdroj]

Obec Bechtsrieth má dvě místní části:

  • Bechtsrieth
  • Trebsau

Historie[editovat | editovat zdroj]

Bechtsrieth byl poprvé písemně zmíněn roku 1408 jak “Perchtersreuth” a v roce 1436 jak “Perchtolzriet”. Název končící -reuth nebo -riet naznačuje, že Bechtsrieth byl vytvořen jako osada na mýtině, jakožto součást rozsáhlé sídelní expanze od 11. do začátku 13. století na horním toku řeky Náby a jejích přítocích. Místo na potoku Gleitsbach, přítoku říčky Luhe, bylo pravděpodobně mýtinou, kterou obhospodařoval jakýsi Berthold. Právě on nejspíš přivedl zemědělce, kteří byli ochotni se usadit v dříve nevyužívaných oblastech. Panští majitelé měli velký zájem o osídlení svých pozemků, protože více zemědělské půdy znamenalo vyšší úrodu plodin, a tím i vyšší daňové příjmy.

Severní část Horní Falce byla přinejmenším před příjezdem prvních německých nebo bavorských osadníků, ale pravděpodobně také během prvních let a desetiletí odlesňování protkána rozsáhlými slovanskými sídelními ostrovy. Toto dosvědčují např. jména Gleitsbach a sousední vesnice Trebsau, která jsou podle erlangenského germanisty Ernsta Schwarze slovanského původu. Během staletí společného soužití se slovanští osadníci asimilovali s německou populací.

Leuchtenberská lankrabata měli dlouhou dobu Bechtsrieth v majetku. Kolem poloviny 16. století bylo v Bechtsrietu šest statků. Kolem poloviny 18. století se Bechtsrieth skládal z 26 nemovitostí a pastoušky. Kromě sedláků tu byl mlynář, tkadlec, krejčí a pastýř. V roce 1808 byla z obce Bechtsrieth, obce Trebsau a opuštěného mlýna Trebsau vytvořena samostatná daňová oblast.

Obec Trebsau byla v 18. až polovině 19. století ve vlastnictví rodiny Preislingů. Fénix z erbu Preislingů je součástí dnešního městského znaku.

Politická obec Bechtsrieth (v té době s populací 30 rodin) a Trebsau (23 rodin) byly v roce 1854 sloučena do jednotné obce Bechtsrieth.

Po konci druhé světové války populace v Bechtsriethů výrazně vyrostla. Nejprve se v tzv. Staré osadě usadilo mnoho vysídlených lidí. Od poloviny šedesátých let se Bechtsrieth stal velmi oblíbeným bydlištěm pro dojíždějící, zejména do Weidenu, což vedlo k významnému rozšíření východní zástavby obce.

Znak[editovat | editovat zdroj]

Blason: V modro-stříbrně polceném štítě vpravo vzlétá z červených plamenů stříbrný Fenix, vlevo modré břevno.

Fénix v pravé poli štítu je převzat z erbu rodiny Preislingů, kteří v letech 1706 až 1848 drželi majetkem Trebsau. Fénix také symbolicky připomíná znovuobnovení obce Bechtsrieth 1. ledna 1994, poté co komunita roky bojovala a nakonec úspěšně proti sloučení se sousední obcí Irchenrieth, která byla provedena v roce 1978 v rámci regionální reformy. Modré břevno v levém stříbrném poli zobrazuje erb Leuchtenbergů, jejichž územím byl také Bechtsrieth a to od středověku až do 17. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bechtsrieth na německé Wikipedii.

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022. Spolkový statistický úřad. 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]