Batty Fischer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Batty Fischer
Narození24. července 1877
Lucemburk
Úmrtí27. prosince 1958 (ve věku 81 let)
Lucemburk
Povolánífotograf a zubní lékař
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Batty Fischer: Demolice hlavní stráže pruské posádky, Lucemburk, asi 1903

Jean-Baptiste (Batty) Fischer (24. července 187727. prosince 1958) byl lucemburský zubař a amatérský fotograf.[1] Nejznámější je jeho sbírka asi 10 000 fotografií, které bohatě dokumentují vývoj města Lucemburk od konce 19. století do 50. let 20. století. Mnohé z těchto dokumentů zachycují budovy, zejména fasády a umělecké povrchové úpravy, o které měl zvláštní zájem. Jeho snímky se často vyznačují neobvyklou živostí, jak se mu dařilo zachycovat předměty v rámci běžné činnosti a někdy vtipně líčí své volné chvíle. Na rozdíl od jiných dochovaných fotografií z Lucemburku ze stejného období, jsou Fischerovy snímky neobvyklé svým počtem a kontinuitou. Fotografoval prakticky každý víkend, když měl volno. Chodil po městě, fotografoval a na zadní stranu snímků psal krátký historický popis. Tímto způsobem systematicky dokumentoval vývoj města od Belle Époque až do poválečných let.[2]

Raný život a rodina[editovat | editovat zdroj]

Batty Fischer se narodil 24. července 1877 v Marché aux Herbes naproti velkovévodskému paláci, kde měli jeho rodiče Josef Fischer a Marguerite Marie Ferronová obchod s módním oblečením a kožešinami. Batty byl nejstarší ze tří dětí; jeho sestra Marguerite a bratr Fritz měli později převzít rodinný podnik. Po absolvování střední školy Fischer studoval stomatologii na Ecole Dentaire v Paříži .

Profesionální kariéra[editovat | editovat zdroj]

Ve věku 20 let se Fischer vrátil do Lucemburska a zahájil praxi na Grand-Rue, kterou později přestěhoval do budovy poblíž Brasserie Pôle Nord přilehlé k Pont Adolphe. V roce 1942, poté, co byl okupačními nacisty zbaven licence na základě toho, že příliš podporoval Francouze, praktikoval na rohu Boulevard d'Avranches a Avenue de la Gare .

Amatérská fotografie[editovat | editovat zdroj]

Zatímco stomatologie byla Fischerovou profesí, jeho skutečným zájmem byla fotografie. Často ho bylo možné vidět procházet se s fotoaparátem po městě, kde fotografoval zajímavé předměty, které ho zaujaly. Odjakživa svobodný mládenec svému koníčku věnoval velkou část svého volného času. Považován za diletanta, projevoval značný zájem o umění a hudbu, stýkal se s mnoha místními malíři, spisovateli a novináři. Fischer byl také vynalézavý při sestavování vlastních teleobjektivů . Po provedení všech výpočtů objednal u místního optika potřebné prvky čoček a zapouzdřil je do lakovaných podomácku vyrobených trubic z papírmaše, což poskytlo vybavení typu, který v té době nebylo možné získat komerčně.

Zatímco Fischer projevoval velký zájem o fotografování budov a předmětů fyzického zájmu ve městě Lucemburk a jeho okolí, byl také zběhlý ve fotografování místních mužů, žen a dětí v jejich přirozeném prostředí, často na jejich pracovišti. Jeho záběry často vyjadřují nezvyklou živost, když se mu podařilo zachytit své subjekty při jejich běžných činnostech a někdy i zábavně ztvárnit jejich volnočasové chvíle. Na rozdíl od jiných dochovaných fotografií Lucemburska ze stejného období jsou ty, které pořídil Fischer, spíše zvláštní svým počtem a návazností. Každý víkend, kdy se mohl volně procházet po městě, vozil Fischer místním úřadům nejnovější ukázky své práce a dostal několik set franků za podmínky, že na zadní stranu napíše krátký popis historického kontextu. Fischer tak zanechal úplný záznam o tom, jak se město vyvíjelo po dlouhé období, od Belle Époque až po poválečná léta.

Batty Fischer zemřel v Lucemburku 27. prosince 1958. V jeho fotoaparátu byla nalezena napůl použitá role filmu.

Sbírka[editovat | editovat zdroj]

Asi 10 000 fotografií pořízených Fischerem v letech 1890 až 1958 je ve sbírkách Fototéky v Lucemburku.[3] Patří mezi základní pilíře celé sbírky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Batty Fischer na anglické Wikipedii.

  1. Fotografia na świecie: Luksemburg - Batty Fischer - Swiatobrazu.pl. www.swiatobrazu.pl [online]. [cit. 2022-10-05]. Dostupné online. 
  2. Henri Beck, "Batty Fischer (1877–1958): un photographe pas comme les autres", Onsstad. (francouzsky) Datum přístupu: 3. prosince 2010
  3. Fotografische Dokumente | Ville de Luxembourg. www.vdl.lu [online]. [cit. 2022-10-05]. Dostupné online. (německy) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]