Awangarda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Awangarda
Vchod do galerie Awangarda
Vchod do galerie Awangarda
Základní informace
Výstavba1962
Poloha
AdresaVratislav, Dolnoslezské vojvodství, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Awangarda (Avantgarda) je bývalá umělecká galerie ve městě Vratislav v Dolnoslezském vojvodství v Polsku.

Galerie byla založena v roce 1962 a tvoří součást seskupení pěti galerií současného umění ve Vratislavi, které jsou činné pod hlavičkou BWA – Biuro Wystawa Artysticznych. Nachází se v centru města na ulici Wita Stwosza 32 a má více než 1000 m² výstavní plochy. Vznikla na místě bývalého paláce Hatzfeld a její novou podobu utvořily plány, zohledňující pozůstalé části zříceniny někdejšího městského paláce. Součástí vstupu do galerie jsou dochované původní sloupy z předchozího Piastovského velitelství, původní jsou i části suterénu s dochovanými historickými klenbami.

Galerie Awangarda se zaměřuje na prezentaci současného polského, ale i světového umění. Od roku 1968 se v prostorách galerie pravidelně organizuje Mezinárodní trienále kresby z iniciativy Andrzeje Willa. Na této akci vystavovalo několik světově uznávaných umělců: Christo, Milan Knížák, Hermann Nitsch, Zbigniew Dłubak.

Jako jediná galerie v Polsku vystavuje Awangarda unikátní umělecké sklo a keramiku, jak ze studentské tak profesionální produkce, zejména ve spolupráci s Akademií umění ve Vratislavi. Ve spolupráci s Akademií výtvarných umění ve Vratislavi (ASP) Awangarda pravidelně organizuje i Národní Výstavu Mladých Eugenia Gepperta (Krajowa Wystawa Młodych jim. Eugeniusz Gepperta), též autorské výstavy a výstavy absolventů a studentů Vratislavská akademie.

V galerii Awangarda se pořádají i výstavy které se věnují konkrétní problematice, například výstava: Polská analytická abstrakce, nebo například vratislavský plakát 1968–1993, V kruhu galerie pod Monou Lisou. Galerie též organizuje cykly přednášek o umění a vizuální kultuře ve Vratislavi a fotografické výstavy (např. Fotografowie z Pragi / Pražští fotografové).

Od roku 1999 při galerii působí otevřené studio Studio BWA. Spolu s dalšími institucemi – Národní muzeum a Nadace WRO pořádá výstavy klasiků uměleckého světa, mezi jinými se zde objevily díla Lucia fontány, Güntera Uecker, Erica Andersena.

Galerie Awangarda se zabývá i publikační činností a vzdělávacími aktivitami.

Wrocław Główny[editovat | editovat zdroj]

Přechodně na hlavní nádraží Wrocław Główny [1].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Awangarda (galeria sztuki) na polské Wikipedii a Awangarda na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]