Armand Massard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Armand Massard
Osobní informace
Datum narození1. prosince 1884
Místo narození14. pařížský obvod
Datum úmrtí8. dubna 1971 (ve věku 86 let)
Místo úmrtí16. pařížský obvod
RodičeÉmile Massard
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Šerm na LOH
zlato Antverpy 1920 kord jednotlivci
stříbro Amsterdam 1928 kord družstva
bronz Antverpy 1920 kord družstva

Armand Émile Nicolas Massard (* 1. prosince 1884, Paříž, Francie9. dubna, 1971, Paříž) byl francouzský sportovní šermíř, novinář a politik.

Byl synem politika a novináře Émile Massarda. V roce 1909 vyhrál soutěž kordistů na La Grande semaine des armes, v roce 1914 zvítězil na otevřené soutěži šermířů v Nice. Bojoval v první světové válce, byl zraněn a obdržel Válečný kříž a Řád Čestné legie.

Na Letních olympijských hrách 1920 získal zlatou medaili v kordu jednotlivců a s francouzským družstvem kordistů skončil na třetím místě. Na Letních olympijských hrách 1924 obsadil v soutěži jednotlivců páté místo a v soutěži družstev nestartoval. Na Letních olympijských hrách 1928 zkompletoval medailovou sbírku stříbrem z týmové soutěže, mezi jednotlivci vypadl v semifinálové skupině.

Byl redaktorem deníků Le Figaro a La Liberté. Ve třicátých letech byl místopředsedou pařížské městské rady, zvoleným za Fédération républicaine. Byl také sportovním funkcionářem, založil pařížskou šermířskou federaci a později stál v čele Francouzské šermířské federace. V letech 1933 až 1967 byl předsedou Francouzského olympijského výboru, působil také ve vedení Mezinárodního olympijského výboru a zasadil se o přidělení Zimních olympijských her 1968 Grenoblu.

Posmrtně mu byl udělen titul Gloire du sport. Jeho jméno nese plavecký stadion Piscine Armand-Massard v Paříži. Také je po něm a jeho otci pojmenována ulice Avenue Émile-et-Armand-Massard v Quartier de la Plaine-de-Monceaux.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Armand Massard na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]