Anker (společnost)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anker
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formakapitálová obchodní společnost
Datum založení2011
Charakteristika firmy
Oblast činnostielektronika
Identifikátory
Oficiální webwww.anker.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anker je čínská[1] značka v oblasti elektroniky. Je vlastněná společností Anker Innovations[2], která má svou základnu v Šen-čenu, ve Kuang-tungu. Značka je známá pro výrobu počítačového a mobilního příslušenství. Zabývá se výrobou power bank, nabíjecích kabelů, sluchátek, reproduktorů, svítilen, ochranných prostředků pro displeje a mnoha dalších příslušenství z ostatních kategorií. Anker má několik sesterských značek, například Soundcore (původně SoundCore), Nebula, Eufy a Roav.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Anker PowerPort, a fast USB charger with 5 ports
Anker PowerPort, rychlá USB nabíječka s 5 porty
Anker Astro, nabíječka na mobilní baterii, uvedená v roce 2011
Interaktivní displej reproduktoru Anker SoundCore

Steven Yang založil společnost Anker v roce 2011 po svém návratu do Šen-čenu, v části Kuang-tungu. Před tím pracoval jako softwarový inženýr společnosti Google v Kalifornii ve Spojených státech. Na začátku roku 2012 společnost Anker najala Zhao Dongpinga, tehdejšího vedoucího prodeje společnosti Google v Číně. V roce 2012 společnost Anker upustila od výroby náhradních baterií pro notebooky a přeorientovala se na nabíječky pro chytré telefony a síťové adaptéry.[3]

Zhao Dongping se stal prezidentem společnosti Anker Innovations v roce 2018[3].

Anker spravuje dceřiné společnosti v Číně, Japonsku, Spojených státech, Německu a Velké Británii. Před rokem 2017 se zařízení této společnosti téměř výhradně prodávaly na online tržišti Amazon Marketplace. Anker nyní kromě Amazonu prodává své produkty také na vlastních webových stránkách a u maloobchodníků, například na Best Buy, Target a Walmart.

Produkty[editovat | editovat zdroj]

Společnost Anker se primárně na trhu orientuje na prodej příslušenství k mobilním telefonům, jako jsou například power banky, kabely pro nabíjení či USB rozbočovače. Společnost Anker také vyrábí inteligentní domácí spotřebiče a bezpečnostní pojistky pod názvem Eufy, přenosné videoprojektory pod názvem Nebula, bluetooth sluchátka a reproduktory pod názvem Soundcore a příslušenství do auta pod jménem ROAV.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anker (company) na anglické Wikipedii.

  1. Anker Innovations Technology Co Ltd - Company Profile and News. Bloomberg.com [online]. [cit. 2021-01-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. www.digitaltrends.com [online]. [cit. 2021-01-03]. Dostupné online. 
  3. a b STATT, Nick. How Anker is beating Apple and Samsung at their own accessory game. The Verge [online]. 2017-05-22 [cit. 2021-01-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]