Althausschneideturm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Althausschneideturm
Althausschneideturm (skalní věž vpravo uprostřed fotografie). Vlevo Leipziger Schartl a Althausschneidespitze, vpravo Althausschneidescharte. Dole ledovec Althauskees.
Althausschneideturm (skalní věž vpravo uprostřed fotografie). Vlevo Leipziger Schartl a Althausschneidespitze, vpravo Althausschneidescharte. Dole ledovec Althauskees.

Vrchol3 225 m
Poloha
StátRakousko a Itálie
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Althausschneideturm nebo Althausschneide je 3275 m vysoký horský vrchol ležící v hřebeni Rosshufkamm v pohoří Venediger. Leží na hranici mezi Rakouskem a Itálií, respektive Východním a Jižním Tyrolskem. Prvovýstup na něj uskutečnili 5. července 1981 A. Thenius, S. Bondorfer a H. Auer.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Althausschneide je skalnatý hřeben nalézající se na italsko-rakouské hranici a je pokračováním jihozápadního hřebene Dreiherrnspitze. Hřeben se táhne od Östlicher Rosshuf (3171 m n. m.) na jihozápadě přes Leipziger Schartl (3096 m n. m.), Althausschneidespitze (3226 m n. m.) a Althausschneideturm k Althausschneidescharte (3221 m n. m.) na severovýchodě. Hřeben zároveň představuje hranici mezi východotyrolskou obcí Prägraten am Großvenediger a jihotyrolskou obcí Prettau. Na jihovýchodě od Althausschneidespitze se nachází ledovec Althauskees, na severozápadě ledovec Lahnerkees. V okolí se nachází několik údolí – Umbaltal na jihu, Windtal na jihozápadě a Ahrntal na severozápadě. Úbočí hory na východotyrolské straně jsou součástí Národního parku Vysoké Taury, zatímco jihotyrolské části hory jsou chráněny v přírodním parku Rieserferner-Ahrn.

Možnosti výstupu[editovat | editovat zdroj]

Vrchol hory je dostupný pouze horolezecky. Běžná trasa na zřídka navštěvovaný vrchol vede od chaty Kleine-Philipp-Reuter-Hütte (nebo o něco vzdálenější chaty Clarahütte) přes Umbaltörl, Schlaiter Keesflecken a Althauskees na Althausschneidescharte. Přes severovýchodní hranu (stupeň obtížnosti UIAA III-IV) se dostanete pod vrchol, jehož výstup má obtížnost V.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Althausschneideturm na německé Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Georg Zlöbl: Die Dreitausender Osttirols im Nationalpark Hohe Tauern. Verlag Grafik Zloebl, Lienz-Tristach 2007. ISBN 3-200-00428-2.
  • Willi End/Hubert Peterka: Alpenvereinsführer Venedigergruppe; Bergverlag Rudolf Rother; 4. Auflage 1994; ISBN 3-7633-1242-0.
  • Alpenvereinskarte 1:25.000, Blatt 36, Venedigergruppe, ISBN 3-928777-49-1.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]