Alciphron

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Titulní strana Alciphronu z roku 1732

Alciphron, nebo Minute Philosopher je antikatolický filosofický dialog od irského filosofa a teologa George Berkeleyho, ve kterém Berkeley bojuje s argumenty volnomyšlenkářů, jako byli Bernard Mandeville a Anthony Ashley Cooper útočících na křesťanství. Poprvé byla kniha publikována v roce 1732. O rok později v Leidenu vychází nizozemský překlad Mattheuse de Ruusschera.[1]

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Dialog je veden mezi čtyřmi postavami - volnomyšlenkáři Alciphronem a Lysiclem, Berkeleyho mluvčím Euphranorem, a poslední postavou je Crito, který představuje mluvčího tradičního křesťanství. Povětšinou mlčící vypravěč je pojmenován Dion.

Práce obsahuje dvě zvláště pozoruhodné části:

  • Dialog IV, ve kterém Berkeley představuje originální teologický argument pro existenci Boha založeným na Berkeleyho teorii vizuálního jazyka, obhajovaném v Eseji o nové teorii vidění (poprvé publikovaným v roce 1709, a který byl součástí prvního vydání Alciphronu).[2]
  • Dialog VII, ve kterém Berkeley představuje novou teorii jazyka, která byla srovnávána s jinou, obhajovanou Ludwigem Wittgensteinem ve svých Filozofických zkoumáních.[3]

V pozdější práci, The Theory of Vision or Visual Language … Vindicated and Explained (poprvé publikované roku 1733), Berkeley uvádí práci Alberto Radicatiho jako důkaz, že názory obhajované Lysiclesem nebyly příliš přehnané (para. 5).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DE RUUSCHER, Mattheus. Alciphron. De knibbelaar, of De gewaande vrydenker ... Uit het Engelsch of George Berkeley's “Alciphron” vertaalt. Door Mattheus de Ruuscher. Leiden: Dirk Haak, 1733. 572 s. Dostupné online. (nizozemsky) 
  2. David Kline, "Berkeley's Divine Language Argument" ve sborníku esejí Ernest Sosa, ed., Essays on the Philosophy of George Berkeley (Dordrecht: Reidel, 1987), repr. in David Berman, ed., Alciphron in Focus (London: Routledge, 1993).
  3. Anthony Flew, "Was Berkeley a Precursor of Wittgenstein?" ve sborníku esejí W. B. Todd, ed. Hume and the Enlightenment: Essays Presented to Ernest Campbell Mossner (Edinburgh: The University Press, 1974), repr. in Berman, ed., Alciphron.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]