Akimiski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Akimiski Island
Satelitní snímek ostrova (2000)
Satelitní snímek ostrova (2000)
Akimiski Island
Akimiski Island
StátKanadaKanada Kanada
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Akimiski je největší ostrov v Jamesově zátoce, jihovýchodní části Hudsonova zálivu. V kríjštině znamená Akimiski země za vodou.[1]

Patří ke Kanadě, k provincii Nunavut, k oblasti Qikiqtaaluk. Rozloha ostrova je 3,001 km2, jedná se tedy o 29. největší ostrov Kanady. Nachází se 19 km od Ontaria.

Ostrov není obýván celoročně, ale indiánský kmen Attawapiskat ho používá pro tradiční účely. Povrch Akimiski je spíše plochý a postupně se svažuje na sever. Většinu vegetace tvoří lišejníky, mech, šáchor a trpasličí smrky. Na pobřeží ostrova se nacházejí bažiny. Sladkovodní potoky, které ústí do jihozápadní Jamesovy zátoky nesou usazeniny a dostatek živin, které pomáhají udržovat produktivní biotopy pro vodní ptactvo kolem Akimiski.

Kolem Akimiski jsou další ostrovy, které se jmenují Gasket, souostroví Gullery Islands, Albert Shoal a ostrovy Akimaské úžiny.

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Pobřežní vody a mokřady Akimiski (a Jamesovy zátoky obecně) jsou důležitá místa krmení pro mnoha druhů stěhovavých ptáků, na jaře tudy migruje mnoho ptáků z Arktidy. Mezi nejvýznamnější druhy patří :

Mezi savce co tu žijí patří tuleň kroužkovaný, lední medvěd a běluha.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Akimiski Island na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]