Akátius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Akátius
Osobní údaje
Datum narození3. století
Místo narozeníKappadokie
Datum úmrtí8. května 303
Místo úmrtíByzantion
Příčina úmrtípoprava stětím
Povolánídůstojník
Svatořečení
Svátek8. května
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství,
pravoslavná církev,
anglikánská církev,
luteráni
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Akátius (? – 8.květen 303304 Byzantion), (řecky Ακακιος, latinsky Acacius nebo Acatius) podle akátových trnů, z latinského Agathius také Agát nebo Achatius, byl kappadocký voják římské armády, za císaře Diocletiana umučený pro víru, jeden ze Čtrnácti svatých pomocníků. Je uctíván jako svatý mučedník v římskokatolické, řeckokatolické a pravoslavné církvi.

Kájov, Sv. Acacius na oltáři sv. Linharta

Legenda[editovat | editovat zdroj]

Patří k nedostatečně historicky doloženým světcům, kteří v současném římském martyrologiu a v některých hagiografických slovnících již chybí.

Podle pozdní legendy Akácius Byzantský sloužil jako velitel (setník, centurion) římské armády; byl jedním z křesťanských vojáků, jež dal císař Dioklecián uvěznit pro víru. Podle jedné verze se tak mělo stát v Perinthu v Thrákii (dnešním Bulharsku). Vojáci byli mučeni nabodáváním na suché trnité keře akátu.

Další líčení Akáciova osudu se zeměpisně liší a někdy se navzájem zaměňují tři různí světci: setník Akácius Byzantský s vojákem Achácem z Arménie a s biskupem sv. Akakiem melitenským. Akácius Byzantský měl být odveden do ByzantionuKonstantinopole, kde byl zbičován a popraven mečem jako mučedník, protože se nevzdal své křesťanské víry. Oproti tomu Achác byl jedním z Deseti tisíc křesťanských vojáků římské legie a zemřel na hoře Ararat v Arménii).

Datum mučednické smrti je podle římskokatolického kalendáře 8. května, podle data translace ostatků 16. ledna.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Císař Konstantin Veliký údajně dal postavit Akáciovi chrám v Konstantinopoli. Jeho relikvie byly přeneseny asi roku 630 k prameni v jihoitalském Squillace, blízko něj Flavius Aurelius Cassiodorus později založil klášter Vivarium, nazývaný také San Agario. Relikvii z jeho paže squillacký biskup Marcello Sirleto roku 1584 přenesl do Guardavalle, rovněž v Kalábrii; patronem tohoto města je Achácius dosud. Další relikvie se dostaly do španělských měst Cuenca a Ávila, kde je světec uctíván pod jménem San Acato[1]. Ve Slovinsku a Chorvatsku byly Akáciovi zasvěcovány kaple od 16. století, protože byl považován za patrona boje proti osmanským Turkům, stejně tak jej ctili Řekové na ostrově Mani.

Vyobrazení[editovat | editovat zdroj]

Sv. Akácius bývá vyobrazen samostatně jako voják v římské zbroji s mečem, jeho atributem je prut s trny, trnitá větev nebo mučednická trnová koruna[2]. Ve skupině bývá zobrazen jako jeden ze Čtrnácti svatých pomocníků.

Patrocinium[editovat | editovat zdroj]

Bývá uctíván jako přímluvce v pokušení proti víře, v bázni před smrtí a ochránce před těžkými nemocemi. Proto bývá někdy také vyobrazen s Kristem Spasitelem u lůžka nemocného.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sant' Agazio (Acacio) su santiebeati.it [online]. Dostupné online. 
  2. James Hall, Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha 1991, s. 101

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • James Hall, Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Mladá fronta, Praha 1991, s. 101-102.
  • zčásti V tomto článku byl použit překlad textu z článku Agathius na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]