Adrian Monk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adrian Monk
Tony Shalhoub jako představitel Adriana Monka
Tony Shalhoub jako představitel Adriana Monka
VytvořiliAndy Breckman
David Hoberman
ZtvárniliTony Shalhoub
(2002–2009)
Informace o postavě
Pohlavímuž
Věk49
Popisměří 177 cm.
PovoláníDetektiv
Manžel(ka)Trudy Monk †
DětiMolly Evans (nevlastní dcera)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adrian Monk je fiktivní postava amerického seriálu Můj přítel Monk. Tuto postavu hraje Tony Shalhoub.

Život[editovat | editovat zdroj]

Monk se dle seriálu narodil v roce 1959. Roku 1981 promoval na Berkeleyho univerzitě.

Monkova porucha a fobie naplno propukly poté, co byla v roce 1997 zabita jeho manželka Trudy Monková bombou nastraženou v autě. Monk se stále v průběhu snaží zjistit, kdo za touto vraždou stál, zatím zjistil, že za atentátem stál šestiprstý Warrick Tennyson. Monk také pomáhá sanfranciské policii při řešení těžkých případů jako konzultant.

V několika dílech se zmiňuje o 312 fobiích, kterými Monk trpí. Mezi těmito fobiemi se nachází například fobie z mléka, výšek či bakterií.

První Monkova ošetřovatelka, která jej jako první vyvedla z jeho domu byla Sharona Flemingová (1. a 2. série), avšak ta po několika letech práce u Monka odchází a stěhuje se do New Jersey. Jeho stav se opět zhoršuje a zlom nastává, když nachází náhradu za Sharonu v Natalii Teegerové.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Adrian má bratra, Ambrose, po Trudině smrti se ale přestali stýkat, protože Ambrose Adriana z Trudiiny smrti obviňoval. Jejich otec, Jack, opustil rodinu, když Adrian a Ambrose byli malí, což mělo vliv na jejich poruchy. Ambrose ale přesto věří v otcův návrat. V jejich původním domě, kde teď bydlí sám, udržuje stále jeho věci na stejném místě a schovává mu poštu. Adrianova matka zemřela roku 1994.

Poté, co se Monkův otec opustil rodinu, našel si novou ženu Darlene, se kterou měl třetího syna – Jacka Jr. Monka, Adrianova a Ambrosova nevlastního bratra.