Adile Sultan (dcera Selaheddina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adile Sultan
عادله سلطان
Adile Sultan (první zleva) se sestrami
Adile Sultan (první zleva) se sestrami
Narození7. února 1887
Palác Çırağan, Istanbul
Úmrtí7. prosince 1973 (86 let)
Paříž, Francie
VyznáníSunnitský islám
DynastieOsmané
Manžel/kaFaik Bey (1911-13)
Moralizade Selaheddin Ali Bey
DětiPrincezna Niloufer
OtecŞehzade Mehmed Selaheddin
MatkaTevhide Zatıgül Hanim
PříbuzníMurad V. (dědeček)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adile Sultan (7. února 18877. prosince 1973) byla osmanská princezna. Byla dcerou Şehzade Mehmeda Selaheddina a vnučkou sultána Murada V. Její matkou byla otcova druhá manželka Tevhide Zatıgül Hanım.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Adile se narodila 7. února 1887 v paláci Çırağan. Jejím otcem byl princ Şehzade Mehmed Selaheddin, syn sultána Murada V. a Reftarıdil Kadın. Její matkou byla Tevhide Zatıgül Hanım, dcera Ibrahima Beye. Její matka měla kromě ní ještě tři dcery - Celile Sultan, Rukiye Sultan a Emine Atiye Sultan.

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Jejím prvním manželem se v roce 1910 stal Faik Bey. Společně neměli žádné děti a v roce 1913 se rozvedli. Jejím druhým manželem se v roce 1914 stal Moralizade Selaheddin Ali Bey. Společně měli jednu dceru, princeznu Niloufer, která se narodila v roce 1916. V roce 1918 Adile ovdověla.

Filantropie[editovat | editovat zdroj]

Okolo roku 1911 byla v Kadıköy zřízena charitativní organizace, jejímž patronem byla Adile. Nabízela jídlo, léky a oblečení pro sirotky a staré osamělé ženy. Mimo jiné také darovala oblečení pro děti do dvou škol a každý den podala snídani a polévku více než sto lidem.

Život v exilu[editovat | editovat zdroj]

V březnu roku 1924 byla celá rodina Osmanů vystěhována do exilu, Adile se spolu s dcerou usadily ve Francii, konkrétně v přímořském městě Nice. V roce 1931 se její dcera provdala za Moazzama Jaha, syna Mir Osman Ali Khana, nizáma z Hyderabadu, a společně s ní odjela do Indie, aby jí zde pomohla se usadit. Niloufer se v roce 1952 s Moazzamem rozvedla a vrátila se zpět za matkou do Francie.

Adile zemřela 7. prosince 1973 v Paříži a byla pohřbena na hřbitově Bobigny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adile Sultan (daughter of Şehzade Selaheddin) na anglické Wikipedii.