Tvrdodřev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTvrdodřev
alternativní popis obrázku chybí
Tvrdodřev Securinega durissima
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmalpígiotvaré (Malpighiales)
Čeleďsmuteňovité (Phyllanthaceae)
Rodtvrdodřev (Securinega)
Comm. ex Juss., 1789
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kresba tvrdodřevu S. durissima

Tvrdodřev (Securinega) je rod rostlin z čeledi smuteňovité. Jsou to dvoudomé keře a stromy s jednoduchými listy a drobnými bezkorunnými květy. Plodem je tobolka. V současném pojetí rod zahrnuje pouze 5 druhů rozšířených výhradně na Madagaskaru a dalších ostrovech západního Indického oceánu. Ostatní druhy byly přeřazeny do rodu flugea (Flueggea), a to včetně druhu tvrdodřev křovitý (nyní flugea křovitá), pěstovaného občas v ČR jako sbírková dřevina. Druh Securinega durissima má velmi tvrdé a odolné dřevo, používané zejména k výrobě držadel a topůrek.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tvrdodřevy jsou dvoudomé keře nebo stromy s jednoduchými, střídavými, celokrajnými listy. Palisty jsou opadavé. Květy jsou jednopohlavné, bezkorunné, stopkaté. Samčí květy jsou uspořádané v úžlabních klubkách. Obsahují obvykle 5 (řidčeji 4 až 10) tyčinek, květní terč je pětilaločný. Samičí jednotlivé nebo po několika a mají kruhovitý terč. Semeník obsahuje 3 nebo řidčeji 4 komůrky a nese stejný počet přisedlých blizen. Plodem je tobolka s opadavým středním sloupkem. Semena jsou hladká, tmavá, úzce eliptická.[1]

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Latinský název Securinega pochází ze slov securis (sekera) a nego (odporuji), neboť rostliny mají velmi tvrdé dřevo.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod tvrdodřev zahrnuje 5 druhů. Druh S. durissima je rozšířen na Madagaskaru a ostrovech Réunion, Mauricius a Rodrigues v západním Indickém oceánu, zbývající 4 druhy jsou endemity Madagaskaru.[2]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Securinega je v současné taxonomii čeledi Phyllanthaceae řazen do podčeledi Phyllanthoideae a tribu Bridelieae. Sesterskou větví je dle výsledků molekulárních studií rod Lachnostylis, zastoupený 2 druhy v jihoafrickém Kapsku. V minulosti byl na základě morfologické podobnosti do rodu Securinega vřazován rod Flueggea (flugea). Molekulární analýzy však blízkou příbuznost nepotvrdily a v současné taxonomii je rod Flueggea řazen do jiného tribu[3][4][5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Jádrové dřevo druhu S. durissima je velmi tvrdé a odolné. Je známo pod názvem bois dur a používá se zejména k výrobě různých držadel a topůrek k sekyrám.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUBITZKI, K. (ed.). The families and genera of vascular plants. Vol. 11. Berlin: Springer, 2014. ISBN 978-3-642-39416-4. (anglicky) 
  2. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  3. WURDACK, Kenneth J. et al. Molecular phylogenetic analysis of Phyllanthaceae (Phyllanthoideae pro parte, Euphorbiaceae sensu lato) using plastid rbcL DNA sequences. American Journal of Botany. 2004, čís. 91(11). 
  4. HOFFMANN, Petra et al. A phylogenetic classification of Phyllanthaceae (Malpighiales; Euphorbiaceae sensu lato). Kew Bulletin. 2006, čís. 61. 
  5. WEBSTER, Grady L. Revision of Fluegea (Euphorbiaceae). Allertonia. March 1984, čís. 3(4). 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]