Žebrákovský kopec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žebrákovský kopec
Vrchol601 m n. m.
Prominence133 m ↓ S od Leštiny[1]
Izolace4,6 km → Melechov
SeznamyNejprominentnější hory CZ
Hory Hornosázavské pahorkatiny
Poznámkabývalá rozhledna
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeskomoravská vrchovina / Hornosázavská pahorkatina / Světelská pahorkatina / Třebětínská pahorkatina / Druhanovská vrchovina
Souřadnice
Žebrákovský kopec
Žebrákovský kopec
PovodíSázava
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žebrákovský kopec je kopec v Posázaví nedaleko chráněné krajinné oblasti Stvořidla. Jeho nadmořská výška je 601 m. Se svojí výškou se jedná o druhý nejvyšší kopec Světelska a Ledečska (nejvyšším kopcem je Melechov s výškou 715 m). Je nejvyšším vrcholem Světelské pahorkatiny. Pojmenován je po nejbližší vsi – Žebrákov. V jeho okolí se kromě Žebrákova nacházejí vsi Horní Březinka, Benetice, Svatojánské Hutě a Opatovice.

Přes Žebrákovský kopec vede žlutá turistická trasa č. 7385.

Na vrcholu Žebrákovského kopce kdysi stála dřevěná rozhledna. Lidé ze sdružení K 601 zde plánují postavit novou 32 metrů vysokou ocelovou rozhlednu s kamenným základem.[2] Otevření rozhledny bylo plánováno na jaro 2015,[3] nicméně právě v roce 2015 se teprve podařilo získat stavební povolení pro stavbu rozhledny.[4]

Žebrákovský kopec je podle pověsti o vzniku Stvořidel kopcem, kde čert vzal kameny pro zničení sedlákova pole, ale protože je nestihl donést do kohoutího zakokrhání, rozsypal je po Stvořidlech.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ultrakopce na Ultratisicovky.cz
  2. Lidé ze sdružení K 601 chtějí u Světlé postavit rozhlednu. Havlíčkobrodský deník. Pátek 28. prosince 2012, čís. 301. Dostupné online. 
  3. BÁRTA, Jiří; BLAŽEK, Tomáš. Vyrostou originální rozhledny. 5 plus 2 / Havlíčkobrodsko. 1. srpna 2013. 
  4. BÁRTA, Jiří. Rozhledna? Stačí sehnat peníze. 5 plus 2 / Havlíčkobrodsko a Žďársko. 10. července 2015, roč. IV, čís. 26, s. 3. Dostupné online. 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]