Šalamounka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šalamounka
Usedlost Šalamounka
Usedlost Šalamounka
Poloha
AdresaU Šalamounky 41, č.p.769, Praha 5 - Košíře, ČeskoČesko Česko
UliceU Šalamounky
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky41112/1-1890 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šalamounka (Randlíkovská, Mandincová) je usedlost v Praze 5-Košířích v ulici U Šalamounky. Původně patřila do katastru obce Smíchov a měla čp. 159.[1] Je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V místech usedlosti bývala vinice Randlíkovská. Roku 1439 ji koupil Jan Mandinec z Malé Strany. Později byla v držení Jiřího Pešiny z Čechorodu, po kterém ji v dražbě roku 1681 získal Václav Mořic Salomon von Friedberg (1625-1702), referendář při úřadě komorního práva, radní Starého Města a majitel deskového domu U Černého orla na Staroměstském náměstí. Mezi její další majitele patřil například hrabě Jan Norbert z Bubna a Litic.

Vinice spadala pod jurisdikci zemských desek. Její názvy se měnily - ze Salomonky na Salomenku, Salamonku a Šalamounku. Časem se s ní sloučily vinice Mandelinka, Ovčičková a Marvánková. Ve válkách ve 40. letech 18. století byla poničena.

Popis

Klasicistní usedlost byla postavena na přelomu 18. a 19. století. Skládala se ze tří stejně velkých budov - dvou podélných a jedné na půdorysu písmene „L“. Později zde majitelé přistavěli další budovy a zvětšili tak statek na poměrně rozsáhlý dvůr. V 80. letech 20. století ale došlo k asanaci většiny staveb a z usedlosti zůstalo pouze torzo.

Ohradní, většinou neomítnutá zeď je částečně kamenná nebo cihlová a místy ji tvoří obvodové zdivo stržených staveb. Ze dvou patrových obytných spojených staveb byla při rekonstrukci odstraněna výzdoba. Vinařské sklepy se dochovaly.

Usedlost sloužila k bydlení až do 60. let 20. století, kdy ji získala Československá akademie věd a Velkochov laboratorních zvířat. Po roce 1989 ji získal Harley-Davidson Club Praha a Harley Davidson ČR, a.s., který využívá přízemní hospodářskou budovu jako garáže.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český úřad zeměměřický a katastrální. Archivní mapy: Císařské povinné otisky map stabilního katastru (CPO), evid. č. 7068-1, Smichow, mapováno 1840, mapový list č. V. Dostupné z WWW.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKOVÁ, Barbora: Pražské usedlosti. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 359 s. ISBN 80-7277-057-8. S. 284-285.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]