Řád svatého Ruperta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád svatého Ruperta
St. Rupertus-Orden
Kníže-arcibiskup Jan Arnošt z Thun-Hohenštejna, zakladatel řádu
Kníže-arcibiskup Jan Arnošt z Thun-Hohenštejna, zakladatel řádu
Základní informace
Aktivita1701
SídloSalcburk
Země původuSalcburskoSalcbursko Salcbursko (Salcburské knížecí arcibiskupství)
Patronisv. Rupert Salcburský

Řád svatého Ruperta, či Rupertův řád (německy St. Rupertus-Orden nebo Rupertusorden des Hauses Thun) je katolický řád založený v Salcburku na počátku 18. století. Jeho založení inicioval salcburský arcibiskup Jan Arnošt z Thunu-Hohenštejna.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založení řádu k poctě svatého Ruperta, patrona Salcburského opatství inicioval kníže-arcibiskup Jan Arnošt na zasedání 12. května 1701 a následně z vlastních zdrojů štědře dotoval jeho provoz. 23. srpna 1701 byl řád potvrzen císařem.

Zpočátku byl určen pro mladé šlechtické děti ze Salcburského knížectví. Původní dotace obnášela 20 000 florinů z arcibiskupova majetku, k tomu 40 000 florinů ze zemské pokladny, dále zámek a panství Emsburg ke zřízení komendy, devítina z výnosů železného dolu v Keindlsprung v Lungau, pozemky s hostincem a kovárnou, statky, desátky, pastvina pro dobytek, základní kapitál 2000 florinů ad.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BLKÖ:Thun, das Haus, Wappen, Besitzungen, Rupertusorden – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2021-10-07]. Dostupné online. (německy)