Českobratrská modlitebna (Svébohov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Českobratrská modlitebna
Stavba v roce 2008
Stavba v roce 2008
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajOlomoucký
OkresŠumperk
ObecSvébohov
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevČeskobratrská evangelická
SborZábřeh na Moravě
Statusmodlitebna
Současný majitelFarní sbor Českobratrské církve evangelické v Zábřehu na Moravě
Architektonický popis
Stavební slohhistorismus
Výstavba1860
Specifikace
Délka15 m
Šířkam
Umístění oltářeseverozápadní
Stavební materiálzděný
Další informace
Kód památky16792/8-1148 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Českobratrská modlitebna ve Svébohově je historizující stavbou z roku 1860. Objekt byl v roce 1964 zapsán na seznam kulturních památek.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Svébohov byl v širokém okolí jediným místem, kde se již před rokem 1848 objevila poměrně silná skupinka evangelíků helvetského vyznání, která si postavila v roce 1860 za vsí vlastní modlitebnu. Po roce 1918 zde vznikl první sbor českobratrské církve evangelické, ale jeho sídlo bylo brzy přeneseno do Hrabové.[2] Místní sbor dodnes existuje a v kapli se v letních měsících schází k pravidelným bohoslužbám. Sbor také opatruje výtisk Melantrichovy Bible z roku 1549, kolem kterého se jejich předkové scházeli v dobách, kdy je za to mohla čekat smrt. Bibli přinesl do Svébohova ve druhé polovině 18. století Florián Hetzl.[3]

Kaple byla postavena za obcí u nového evangelického hřbitova. V plánech byla označena jako „umrlčí komora“. Kolem roku 1890 byla v kapli postavena kruchta a pořízeno první harmonium. V r. 1939 byla cihlová podlaha v kapli nahrazena dlažbou a o rok později provedena výměna původních lavic za nové. V roce 1995 se uskutečnila generální oprava kaple.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Průčelí evangelické kaple

Zděná, bíle omítnutá stavba nad vesnicí je zdaleka viditelná. Loď obdélného půdorysu s vestavěnou věžičkou ve východní části, odsazený čtvercový presbytář s pětihranným závěrem ze západu. Na severní straně je nízký přístavek s pultovou střechou. Průčelí a fasády člení pilastry, mezi nimiž jsou umístěna sdružená lomená okna. Nad oknem v průčelí je proveden štukový letopočet 1860 uprostřed s plastickým kalichem. Pod střechou je na fasádě ozdobný obloučkový vlys. Sedlová střecha lodi je nad presbytářem pětistranně zvalbená.

Vnitřek kaple je překlenut křížovými klenbami do konzol. Při vstupní straně je dřevěná kruchta s harmoniem.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-06-18]. Identifikátor záznamu 127380 : Modlitebna českobratrská. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. MELZER, M.; SCHULZ, J. a kol. Vlastivěda šumperského okresu. Šumperk: OÚ Šumperk a OVM Šumperk, 1993. ISBN 80-85083-02-7. 
  3. Nejstarší evangelickou kapli v Olomouckém kraji postavili ve Svébohově čtenáři Písma [online]. [cit. 2017-11-21]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Šedý Rudolf: Bible misionářem. Obrazy z dějin reformovaného sboru ve Svébohově z XVIII. a XIX. století. Zábřeh: Farní sbor Českobratrské církve evangelické, 2010. ISBN 978-80-87098-18-9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]