Česko-singapurská obchodní komora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česko-singapurská obchodní komora
V roce 2023 zahájil premiér Petr Fiala obchodní fórum v Singapuru pořádané Česko-singapurskou obchodní komorou.
V roce 2023 zahájil premiér Petr Fiala obchodní fórum v Singapuru pořádané Česko-singapurskou obchodní komorou.
SídloPraha
Členové110
PrezidentMgr. Marcel Bednář
ViceprezidentJUDr. Tomáš Kotula
ViceprezidentLukáš Kuchynka
Oficiální webwww.singapore.cz
IČO08135142 (VR)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Česko-singapurská obchodní komora (angl. Czech-Singapore Chamber of Commerce) je organizace sdružující 110 českých firem s obchodními zájmy v Singapuru a v jihovýchodní Asii. Zároveň je platformou pro setkávání osobností z nejvyšších obchodních kruhů v České republice i v Singapuru. Prezidentem Česko-singapurské obchodní komory je Mgr. Marcel Bednář.

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Česko-singapurská obchodní komora organizuje podnikatelské mise[1] a obchodní cesty českých firem do Singapuru, B2B jednání s delegacemi singapurských podnikatelů a investorů, odborné semináře a obchodní konference (setkávání s domácími i zahraničními osobnostmi z oblasti politiky i byznysu – zaměřeno na Singapur a region Asie), přednášky a diskuzní setkání (o zkušenostech s podnikáním v Singapuru a o místních obchodních zvyklostech).

Na bázi osobních kontaktů Česko-singapurská obchodní komora disponuje přímým přístupem do 2657 singapurských firem. Díky propracovanému systému osobních kontaktů Česko-singapurská obchodní komora pomáhá českým firmám se získáváním zakázek v Asii a poutá pozornost singapurských investorů k zajímavým investičním příležitostem v České republice.

Česko-singapurská obchodní komora při své činnosti úzce spolupracuje s řadou ministerstev, státních agentur, institucí a organizací, a to jak v Singapuru, tak v České republice. V roce 2021 byl rovněž zřízen Česko-singapurský výbor při Hospodářské komoře ČR[2]. Na singapurské straně k partnerům Komory dále patří podnikatelské svazy, obchodní komory a profesní organizace podnikatelů.

Institucionálními (přidruženými) členy Česko-singapurské obchodní komory jsou Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Technologické centrum Akademie věd České republiky a Česká zemědělská univerzita. K nejvýznamnějším firemním členům pak patří např. Lasvit, Meopta, Raiffeisenbank, Unicorn, YSoft, P3 Logistic Parks a další.

Důležitou součástí aktivit Česko-singapurské obchodní komory jsou obchodní konference s významnými osobnostmi politických, diplomatických a obchodních kruhů. V roce 2023 uspořádala Komora ku příležitosti oficiální návštěvy premiéra Petra Fialy v Singapuru obchodní fórum, kterého se zúčastnilo na 200 zástupců českých a singapurských podnikatelů.[3] V témž roce byla Česko-singapurská obchodní komora jedním z organizátorů podnikatelské mise do Singapuru a sestavila delegaci 60 českých firem, které doprovodily ministra dopravy Martina Kupku.[4][5] Jako hlavní hosté na obchodních konferencích Česko-singapurské obchodní komory vystoupili někdejší prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Karel Havlíček[6] nebo velvyslanec České republiky ve Vietnamu Hynek Kmoníček[7].

Česko-singapurská obchodní komora je zastáncem zavedení přímého leteckého spoje Praha-Singapur. Aktuálně Česko-singapurská obchodní komora vydává Zpravodaj obchodních příležitostí, který je měsíčním přehledem zajímavých ekonomických zpráv včetně obchodních příležitostí v Singapuru.[8]

Orgány Komory[editovat | editovat zdroj]

  • Výkonný výbor (z titulu funkce jsou členy prezident a oba viceprezidenti)
  • Představenstvo (z titulu funkce jsou členy prezident, oba viceprezidenti a předsedové odborných komisí)
  • Odborné komise
  • Členská schůze

Odborné komise (pracovní skupiny)[editovat | editovat zdroj]

  • Komise pro obchodní a exportní spolupráci
  • Komise pro investiční spolupráci
  • Komise pro IT, technologickou spolupráci a start-upy
  • Komise pro vědu, výzkum, univerzitní a institucionální spolupráci
  • Komise pro krajanské záležitosti a kulturní spolupráci

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. České firmy mají zájem o spolupráci se Singapurem. www.mzv.cz [online]. [cit. 2020-06-01]. Dostupné online. 
  2. Zřízení Česko-singapurského výboru při Hospodářské komoře ČR. www.mzv.cz [online]. [cit. 2023-01-29]. Dostupné online. 
  3. Premiér Fiala podpořil český byznys při návštěvě Singapuru [online]. [cit. 2023-06-23]. Dostupné online. 
  4. České firmy míří do Singapuru a Korejské republiky [online]. [cit. 2023-06-23]. Dostupné online. 
  5. Česko-singapurské podnikatelské fórum milníkem pro bilaterální obchodní vztahy [online]. [cit. 2023-06-22]. Dostupné online. 
  6. MALETEROVA, Dagmar. Konference Česko-singapurské obchodní komory | Aktuality. Enterprise Europe Network [online]. 2019-12-16 [cit. 2020-06-01]. Dostupné online. 
  7. HKČR. Pozvánka na "Obchodní válka USA-Čína a příležitosti českých firem v Asii", Praha. Hospodářská komora ČR [online]. [cit. 2020-06-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-03. 
  8. BusinessInfo.cz [online]. [cit. 2020-08-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]