Stubbs the Zombie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stubbs the Zombie
VývojářWideload
VydavateléAspyr
DesignérAlex Seropian
SkladatelMichael Salvatori
EngineHalo
PlatformyPC, MAC
Datum vydání2006
Žánr3rd person
Herní módyvideohra pro více hráčů
videohra pro jednoho hráče
kooperační mód
KlasifikaceESRB 17 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stubbs the Zombie je počítačová hra z pohledu 3. osoby, tzv. TPS. Hra disponuje originálním nápadem obrácených rolí, kdy hráč, coby zombie má za úkol zničit poklidné futuristické městečko.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Hlavní hrdina, Edward "Stubbs" Stubblefield, v životě nikdy neměl moc štěstí a úspěchu ještě méně. Vlastně to byl neschopný obchodní cestující, který nebyl s to prodávat pojištění ani v době velké hospodářské krize, která roku 1933 sužuje U.S.A. Jeho smolný život byl zakončen jedním zákazníkem, když mu udělal díru do břicha a zakopal ho na neznámém místě v Pensylvánii.

Píše se rok 1959. Na Kubě se moci ujímá Fidel a ve spojených státech vzniká první futuristické město nové generace. Městečko Punchbowl je označováno za kus světa, který vstoupil do 21. století o 50 let dříve. Ulice kříží roboti, kteří pomáhají lidem jako telefonní automaty, průvodci městem, držitelé pořádku nebo opraváři a údržbáři. Po ulicích projíždějí policejní vznášedla a celé město křižuje ekologická jednokolejná nadzemní dráha.

Otcem celého města je Andrew Monday, mladý miliardářský playboy, který uchvátil svět svým dojemným příběhem vypracování se z chudého, venkovského sirotka na post nejbohatšího muže planety. Andrew spolu se svou matkou se ukazují na veřejnosti při každé příležitosti, kterou město nabídne při otevření nových budov a programů. Mondayovy peníze by však město budoucnosti, kde zločin a špína jsou jenom slova ve slovníku, nepostavil bez lidí jako jsou výzkumný vědec Dr. Wye a policejní šéf T.S. Masters.

První jmenovaný je autorem všech vynálezů, které jsou ve městě k vidění jako třeba autovznášedla, roboti, speciální komunikační přístroje městské policie nebo travní hnojivo, které udržuje městské trávníky v čerstvém stavu i bez zalévání. T.S. Masters se stal policejním šéfem v uměle vytvořeném městě díky svým zásluhám na různých policejních stanicích v několika městech po celých státech. Je drahý, ale lidé jako je Andrew Monday mají i na takové.

Čert tomu chtěl, že se naše hlavní postava probrala po více než 20 letech právě pod jedním z trávníků města snů. Neví co tam dělá, neví kde to vlastně je a hlavně neví proč celý hnije, má díru v břiše a polorozpadlý oblek. Jediné čím si je jistý, že má proklatě velký hlad a ačkoliv to ještě nejedl, dal by si nejradši lidský mozek…

Popis hry[editovat | editovat zdroj]

Po celou dobu hry je pohled jakoby z 3. osoby na Stubbse, tedy klasická TPS. Průběh hraní prolínají animace (např. blížících se nepřátel, ukončení úrovně, apod.).

S postupem ve hře hráč získává nové zbraně. Celkem jsou 4:

  • Flatulace - Stubbs si prostě "uleví", což nepřátele paralyzuje na dostatečnou dobu
  • Střeva - Stubbs si vytrhne kus střev, který po zahození exploduje jako granát
  • Ruka - Stubbs si může utrhnout paži, pohled se přepne na ní a lze s ní prozkoumávat okolí nebo ovládat jednoho člověka
  • Hlava - Stubbs si utrhne hlavu a koulením jí pošle před sebe, lze jí chvilku ovládat, pak exploduje

Dále může Stubbs sebrat nějaký předmět (cizí ruku, nohu) a s ní několikrát udeřit protivníky. Hlavní zbraní ovšem zůstává zombifikace, kdy může z náhodných kolemjdoucích udělat masy svých pochodujících umrlců.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]