Torrazzo di Cremona

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Torrazzo di Cremona
Základní informace
Slohrománská architektura
Poloha
AdresaCremona, ItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Torrazzo v Cremoně je zvonicí cremonské katedrály Nanebevzetí Panny Marie. Je vysoká 112,7 metrů a je to druhá nejvyšší cihlová zvonice na světě, po zvonici bavorské katedrály v Landshutu.

Podle lidové tradice stavba věže začala roku 754. Ve skutečnosti byla postavena ve čtyřech etapách: první v první polovině 13. století; druhá mezi lety 1250 a 1267; třetí kolem roku 1284, a dokončení mramorové špice proběhlo roku 1309.

Její výška je udána na plaketě, vsazené do zdi u základů věže, je zde uvedena míra 250 paží a 2 ounce, v starém metrickém systému, což je přibližně 111 metrů.

Archeologické práce v 80. letech odhalily zbytky staveb, pravděpodobně kostela s přilehlým hřbitovem a ještě starších z období starého Říma.

Ve čtvrtém patře věže je největší orloj na světě. Mechanismus sestrojili Francesco a Giovani Battista Divizioli (otec a syn) mezi lety 1583 a 1588. Exteriér, původně namalovaný Paolem Scazzolou roku 1483, ale později mnohokrát přemalován, znázorňuje oblohu se zvěrokruhem a Slunce s Měsícem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Torrazzo of Cremona na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]