Zuzana Martináková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zuzana Martináková
Stranická příslušnost
ČlenstvíSlobodné fórum

Narození5. května 1961 (62 let)
Púchov
Alma materUniverzita Komenského v Bratislavě
Profesepolitička, novinářka a spisovatelka
CommonsZuzana Martináková
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zuzana Martináková

Zuzana Martináková (* 5. května 1961, Púchov) je slovenská politička, bývalá novinářka a předsedkyně slovenské politické strany Slobodné fórum (česky: Svobodné fórum). Roku 2009 kandidovala na slovenskou prezidentku. Získala 5,12 % hlasů a nepostoupila do druhé kola.[1]

Profesionální kariéra[editovat | editovat zdroj]

Vystudovala slovenštinu a francouzštinu na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Od roku 1988 působila ve Slovenském rozhlasu a od roku 1993 pracovala ve slovenské redakci BBC.

Politická kariéra[editovat | editovat zdroj]

Do politiky vstoupila po své třetí mateřské dovolené, to když ji do vznikající politické strany SDKÚ doporučil poslanec Ivan Šimko. Později se stala místopředsedkyní SDKÚ a nakonec í Národní rady Slovenské republiky. Poslankyní Národní rady Slovenské republiky byla ve volebním období 2002-2006, zde působila výboru pro sociální věci a bydlení.

Stranická kariéra[editovat | editovat zdroj]

Počátkem roku 2004 opustila SDKÚ a rezignovala na svoji ústavní funkci, aby založila nový politický subjekt Slobodné fórum. V roce 2004 o jeden hlas zvítězila nad svým protikandidátem, jímž byl Ivan Šimko, a stala se první předsedkyní SF. V parlamentních volbách v roce 2006 se Slobodné fórum nedostalo do parlamentu (získalo jen 3,47% hlasů voličů, potřebných bylo minimálně 5 %).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zuzana Martináková na slovenské Wikipedii.

  1. SODOMKOVÁ, Magdalena; POLOCHOVÁ, Ivana; DRAŽANOVÁ, Adéla. Slovenská volba prezidenta: Gašparovič a Radičová jdou do druhého kola. iDNES.cz [online]. 2009-03-21. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]