Zorin OS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zorin OS
Logo
VyvíjíArtyom Zorin
Rodina OSGNU/Linux
Aktuální verze17.1 / 7. března 2024
Typ jádramonolitický
LicenceGPL
Stavaktivní
Podpora doLTS – duben 2019
cutting-edge – červen 2016
Oficiální webhttp://zorinos.com

Zorin OS je linuxová distribuce postavená na základě Ubuntu. Aktuální stabilní verze má číslo 17 a byla vydána 20. prosince 2023.[1] Zorin OS má grafické uživatelské rozhraní, které je podobné systému Microsoft Windows. To usnadňuje uživatelům Windows přejít na Linux. Vzhledem k tomu že, Zorin OS je založen na Ubuntu, které má širokou uživatelskou základnu, je snadné získat podporu i pro Zorin. Zorin OS je uvolněn pod GPL – to umožňuje jeho uživatelům volně ho kopírovat, distribuovat, studovat, měnit, rozvíjet a zlepšovat. Zorin OS je také zdarma, stejně jako většina linuxových distribucí, s volitelnou prémiovou edicí, která poskytuje uživateli více funkcí a balíků.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zorin OS byl poprvé oznámen v září 2008 – to je také čas, kdy začal jeho vývoj. V plánu bylo vytvořit linuxovou distribuci založenou na Ubuntu pro uživatele Microsoft Windows, kteří mají obtíže s přechodem na Linux. Zorin OS měl být uvolněn 1. ledna 2009, ale vydání bylo opožděno kvůli technickým problémům. První beta verze Zorin OS byla vydána 5. května 2009. Druhá betaverze, Zorin OS Lite beta, byla vydán 30. května 2009. Zorin OS Lite Beta byla zmenšená verze bety ze začátku téhož měsíce. Další plány projektu Zorin OS, Zorin OS Educational, byly zrušeny. Jednalo by se o operační systém Zorin OS založený na Zorin OS Lite, zaměřený na vzdělávání. Zorin OS Lite byl přejmenován na Zorin OS a původní Zorin OS (z první betaverze) byl zrušen. První stabilní verze Zorin OS byla uvolněna 1. července 2009. Zorin OS 1.0 měla více než 4000 uživatelů, z nichž čtvrtina přešla k Zorin OS v jeho prvním týdnu vydání.

Zorin OS byl v oblasti vzdělávání testován v Keni a dalších afrických zemí. Tento program byl zřízen irskou charitou Camara, která dodávala počítače pro vzdělávání veřejnosti v Africe. V současné době používá Camarabuntu, ale byla vytvořena uživatelská příručka a podpora pro případný přechod k Zorin OS.

Zorin OS Limited Edition '09 byl vydán 7. prosince. Byla to preview verze Zorin OS 2.0. Limited Edition byla v prodeji pouze na DVD.

1. ledna 2010 byl vydán Zorin OS 2.0. Tato nová verze představovala přepracované uživatelské rozhraní, nový motiv, velký počet nových tapet na plochu, nové a aktualizované programy a další. Po průzkumu bylo rozhodnuto, že se uživatelské rozhraní bude podobné jako ve Windows 7. Bylo uvedeno nové světlejší téma s názvem „Shine“ a představilo se mnoho nových programů, jako je například video editor Kino a IM klient Empathy.

Zorin OS 7 Core a Ultimate byly vydány 9. června 2013 s novým tématem. S uvedením Zorin OS 7 se objevil Zorin Look Changer. Ten umožňuje přepínat mezi vzhledy Windows 7 – Windows XPGNOME ve verzi Core a OS XUnity – a Windows 2000 – ve verzi Ultimate.[2]

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Zorin OS je určen pro snadné použití a obsahuje mnoho programů, jako je editor fotografií GIMP, webový prohlížeč Google Chrome, kancelářský balík LibreOffice a přehrávač hudby Rhythmbox. Zorin OS zahrnuje program Ubuntu Tweak pro snadné přizpůsobení plochy. Zorin OS také obsahuje Wine, které umožňuje běh programů určených pro Windows, a také Playonlinux, nástroj pro snadnější obsluhu Wine. Řadu efektů ve správci oken umožňuje předinstalovaný Compiz.

Instalace[editovat | editovat zdroj]

Zorin OS lze stáhnout ve formátu .iso pro vypálení na DVD nebo instalaci pomoci USB flash disku. Zorin OS lze také spustit přímo z DVD nebo USB jako Live DVD/USB, to ale snižuje výkon kvůli omezené rychlosti přenosu. Zorin OS používá instalátor Ubiquity, který provede uživatele celým procesem instalace.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zorin OS na nizozemské Wikipedii.

  1. Zorin OS 8 Core and Ultimate are here [online]. Dostupné online. 
  2. Zorin OS 7 Core and Ultimate are unleashed [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]