Zond 4

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zond 4
COSPAR1968-013A
Start2. března 1968
KosmodromBajkonur
Nosná raketaProton K/D
Stav objektučinnost sondy ukončena
ZánikZánik
Zánikzánik autodestrukcí v atmosféře Země
ProvozovatelSSSR
VýrobceSSSR
DruhSonda k měsíci
Hmotnost5375 kg
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zond 4 (Зонд 4) byla bezpilotní kosmická loď SSSR vyslaná k Měsíci roku 1968, čtvrtá oficiální z programu Zond. Byla katalogizovaná v COSPAR jako 1968-013A. Označení Zond bylo zástěrkou pro verzi upraveného Sojuzu, určenou pro let kosmonautů SSSR na Měsíc. Let se zdařil částečně.

Průběh letu[editovat | editovat zdroj]

Po startu z kosmodromu Bajkonur 2. března 1968 za pomoci rakety Proton K/D se dostala na parkovací dráhu Země, odtud pak na eliptickou dráhu zabíhající kolem Měsíce. Při návratu 9. března 1968 po prvním obletu zanikla v atmosféře Země. Vstup do atmosféry byl pozorovatelný nad USA.[1] Druhý vstup (po manévru "skip reentry") do atmosféry končil nad Guinejským zálivem a tam byla loď ve výši kolem 10 km na povel řízení letu zničena autodestrukcí náloží. Sověti nechtěli dopustit, že by se jejich loď dostala do cizích rukou.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Loď vyprojektovalo středisko Koroljova. Byl to nový typ kosmické lodě (bezpilotní verze Sojuzu - Sojuz 7K-L1), výrobní číslo 6L, zcela odlišný od předchozích průzkumných sond Zond 1-3. Hmotnost lodě byla 5375 kg.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Měsíční a meziplanetární sondy, s. 254. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]