Znak Anglie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Znak Anglického království)
Znak Anglie
Informace
Subjekty oprávněné užívat znakAnglieAnglie Anglie
Přijato12. století

Znak Anglie, jedné ze zemí Spojeného království, se třemi zlatými lvy v červeném poli, se začal používat v ustálené formě jako osobní znak králů z dynastie Plantagenetů, kteří začali vládnout v Anglii rokem 1154. Erb doložený z doby Richarda Lvího Srdce posloužil jako základ pro znak Anglie. Angličtí králové jej často kombinovaly se zlatými liliemi v modrém poli, znakem francouzského království, na které si od dob stoleté války činívali nárok. Od počátku spojování království (1603) se anglický znak objevuje jako součást znaku Spojeného království.

V červeném poli tři zlatí leopardi s modrou zbrojí a jazykem. V českém blasonu vycházejícího z francouzské tradice je toto zobrazení lva nazýváno leopard, v anglickém blasonu se používá three lions passant guardant (francouzsky „kráčející hledící lvi“).

Historické znaky Anglického království[editovat | editovat zdroj]

Předcházející znaky[editovat | editovat zdroj]

Znaky zde uvedené byly dřívějším panovníkům přisouzeny až retrospektivně. V době, kdy heraldika ještě nebyla zavedena, nebo se teprve vyvíjela, nebylo užíváno žádného znaku pro království nebo panovníka. Pozdější generace tak pro historické nebo umělecké účely přisoudili panovníkům rané historie smyšlené erby.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]