Zikmund Pirchan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zikmund I. Pirchan)
Zikmund Pirchan, O.Cist.
14. opat vyšebrodský
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Zúčastnil se
Osobní údaje
Datum narození1389
Místo narození?,
Datum úmrtí15. června 1472
Místo úmrtíLorch,
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zikmund Pirchan; něm. Sigismund Pirchan von Hohenfurth (138915. června 1472) byl český cisterciácký mnich, v letech 1426-1441 opat vyšebrodského kláštera a následně světící biskup pasovský.

Život[editovat | editovat zdroj]

Zikmund Pirchan se narodil v Rožmberku nad Vltavou v blíže neznámém roce. Stal se mnichem vyšebrodského cisterciáckého opatství a v roce 1420 se spolu s komunitou uchýlil před husitským nebezpečím do Českého Krumlova. Zastával funkci celeráře (tj. měl na starosti hospodářské záležitosti komunity). Po smrti opata Přibyslava v roce 1426 byl zvolen jeho nástupcem. Ve 30. letech 15. století se s komunitou navrátil do Vyššího Brodu.

V letech 1431-1437 se účastnil zasedání Basilejského koncilu. Zde se podílel na volbě vzdoropapeže Felixe V. a po svém návratu do Čech se pokoušel získávat mu přívržence. Poměrně brzy však uznal legitimně zvoleného papeže Evžena IV. a přiznal mu obedienci. Roku 1441 byl jmenován titulárním biskupem salonským a světícím biskupem v Pasově. O rok později abdikoval na úřad vyšebrodského opata a umožnil volbu nového. Zemřel v Lorchu v roce 1472.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]