Zemětřesení v Basileji

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zemětřesení v Basileji
Zemětřesení v Basileji v představě švýcarského malíře Karla Jauslina
Zemětřesení v Basileji v představě švýcarského malíře Karla Jauslina
Datum18. října 1356 22:00 SEČ
Síla6,0–6,9 Mw
Epicentrum
Zasažené zeměSvatá říše římskáSvatá říše římská Svatá říše římská
Oběticca 1000
Map

Zemětřesení v Basileji bylo katastrofou, která se udála 18. října 1356 ve švýcarském městě Basileji. Se silou 6,9 momentové škály se jedná o nejsilnější zemětřesení ve střední Evropě ve známé historii. Zemětřesení zničilo celou Basilej i okolí a bylo cítit až v Paříži či Praze.[1] Protože se jednalo o vnitrodeskové zemětřesení, šlo o mimořádně vzácnou a devastující událost.

Zemětřesení[editovat | editovat zdroj]

Předtřesy začaly mezi sedmou a osmou hodinou večerní místního času, hlavní zemětřesení udeřilo asi v deset hodin večer. Dotřesy následovaly celou noc.[1] Město uvnitř hradeb bylo zničeno i požárem, který vzplanul kvůli spadlým pochodním a svíčkám. V samotném městě zahynulo podle odhadů asi 300 lidí. Je možné, že relativně malý počet obětí byl způsoben slabšími předtřesy, které lidi varovaly.[1] Všechny důležité kostely a hrady v okolí 30 kilometrů byly zničeny.

Epicentrum[editovat | editovat zdroj]

Kvůli malému množství historických pramenů je obtížné určit přesné epicentrum zemětřesení. Jako možná epicentra jsou uváděny například zlomy pod pohořím Jura nebo sráz mezi Basilejí a Reinachem.

Intenzita[editovat | editovat zdroj]

Maximální makroseismická intenzita byla dle Medvěděvovy-Sponheuerovy-Kárníkovy stupnice mezi IX. a X. stupněm. Makroseismická mapa byla vytvořena na základě škod hlášených z desítek okolních hradů. Síla zemětřesení na momentové škále je odhadována mezi 6,0 a 6,9 stupni.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 1356 Basel earthquake na anglické Wikipedii.

  1. a b c 1356 Basel Earthquake. 650-Year Retrospective [online]. Risk Management Solutions, 2006 [cit. 2017-01-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]