Přeskočit na obsah

Zdzisław Marchwicki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdzisław Marchwicki
Narození18. října 1927
Dąbrowa Górnicza, Polská lidová republikaPolská lidová republika Polská lidová republika
Úmrtí26. dubna 1977 (ve věku 49 let)
Katovice, Polská lidová republikaPolská lidová republika Polská lidová republika
Příčina úmrtíoběšení
Místo pohřbeníMunicipal Cemetery on the Panewnicka Street in Katowice
NárodnostPolská
Povolánísériový vrah
RodičeJózef Marchwicki
Janina Marchwicka
PříbuzníJan Marchwicki
Henryk Marchwicki
Halina Flak (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Zdzisław Marchwicki také známý jako Upír ze Zagłębie (18. října 1927, Dąbrowa Górnicza26. duben 1977, Katovice) byl polský sériový vrah, odsouzený k smrti za vraždu 14 žen a pokus o vraždu dalších 7.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v roce 1927 v chudé rodině. Jeho otec byl pětkrát ženatý a měl čtyři děti - tři chlapce a dívku - z nichž některé byly později spojeny s případy vražd.

Marchwicki spáchal všechny své vraždy v uhelných revírech Czeladź, Będzin a Dombrowa u Katovic. Série vražd, která zahrnovala čtrnáct obětí, začala v roce 1964 a skončila až v roce 1970. Obětem vražd bylo mezi 16 a 57 lety. Byli zasaženi zezadu tupým předmětem a poté zabiti dalšími ranami a někteří z nich utrpěli zmrzačení v oblasti genitálií. Většina zločinů byla spáchána během dvou let, od konce roku 1964 do konce roku 1966. Zpočátku kolovala fáma, že pachatel chtěl u příležitosti tisíciletí christianizace země v roce 1966 zavraždit tisíc žen.

Během vyšetřování byla jako odměna vypsána rekordní částka jeden milion zlotých.

Jednou z obětí byla Jolanta Gierek, neteř místního vůdce komunistické strany Edwarda Gierka. Policie i státní zastupitelství ale odmítají, že by na ně byl z tohoto důvodu vyvíjen politický tlak.

Po svém zatčení v roce 1972 byl Marchwicki obviněn z vraždy čtrnácti žen a pokusu o vraždu sedmi žen.

Soudní řízení proti němu vyvolalo velký zájem veřejnosti a trvalo 10 měsíců. V červenci 1975 byl Marchwicki odsouzen k smrti, i když se nepodařilo prokázat, že se pokusil o vraždu. Oběšen v Katovicích v roce 1977.

K trestu smrti byl odsouzen i bratr Jana Marchwiky. Další bratr Henryk byl odsouzen k 25 letům vězení za napomáhání vraždě. Její nevlastní sestra Halina byla odsouzena ke třem letům vězení za přijetí kradeného majetku, protože od Zdzisławových obětí vědomě obdržela mj. Náramkové hodinky a plnicí pera. Ke čtyřem letům vězení byl odsouzen i Halinin syn Zdzisław Flak (synovec Zdzisława).