Zámutovská jelšina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Zámutovská jelšina
IUCN kategorie Ia (Přísná přírodní rezervace)
Základní informace
Vyhlášení1981
Rozloha0,66 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresVranov nad Topľou
UmístěníPrešov
Souřadnice
Zámutovská jelšina
Zámutovská jelšina
Další informace
Kód714
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámutovská jelšina je přírodní rezervace v oblasti Prešov.

Nachází se v katastrálním území obce Rudlov v okrese Vranov nad Topľou v Prešovském kraji. Území bylo vyhlášeno či novelizováno v roce 1981 na rozloze 0,66 ha. Rozloha ochranného pásma byla stanovena na 2,32 ha.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zámutovská jelšina se nachází severozápadně od obce Zámutov v nadmořské výšce 520 m v údolí potoka mezi Čiernou skalou a hřebenem Zámutovských skal.[1]

Slatino-olšové společenství (mokřadní olšiny) vznikaly přirozeným zazemněním mrtvých ramen, starých a opuštěných říčních koryt a meandrů, rybníků. Představují závěrečný vývoj hydrofilních společenství.

Olšina je ve sníženině, která je zaplavována z pramenů na jižní straně sníženiny a ze svahových pramenišť na západní straně. Stálý přísun vody a vysoká hladina spodní vody vytváří příznivé podmínky pro vznik mokřadní olšiny.[1][2] Výška záplav a jejich trvání ovlivňuje vývoj rostlinného společenství. Při vysoké hladině vody v době jarních záplav je bylinné společenství chudé, rostou jen vysoké ostřice. S poklesem vodní hladiny se rychle rozvíjejí byliny podle nároků na vlhkost prostředí.

Vyskytuje se zde na vyvýšených místech papratka samičí (Athyrium filix-femina) a kapraď osténkatá (Dryopteris carthusiana). V stále mokrých místech roste ostřice prodloužená (Carex elongata) a další druhy vysokých ostřic.[2] Okolí mokřadní olšiny s olší lepkavou (Alnus glutinosa)[3] je obklopené bučinami.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Prírodné rezervácie. www.vranov.sk [online]. [cit. 2022-11-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-11-11. 
  2. a b c DERCOVÁ, Elena. Slatinno-jelšové spoločenstvá v Slanských vrchoch [online]. Vranov nad Topľou: Vlastivedné muzeum, 2015-05-13 [cit. 2022-11-12]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. ZÁMUTOV. www.visitsaris.eu [online]. 2021-11-21 [cit. 2022-11-12]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]