XAMPP

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: XMPP – chatovací protokol.
XAMPP
Logo
VývojářApache Friends
Aktuální verze8.0.30-0, 8.1.25-0, 8.2.12-0[1] (19. listopadu 2023[1])
Operační systémmultiplatformní
Linux
Windows
macOS
Solaris
PlatformaMicrosoft Windows
Linux
macOS
Vyvíjeno vC, C++, SQL, PHP, Java, HTML, CSS, JavaScript aj.
Typ softwarusvobodný software a XAMPP (viz. též LAMP)
LicenceGNU General Public License
Webwww.apachefriends.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

XAMPP (/ˈksamp/) je v informatice označení pro multiplatformí softwarový balíček vyvinutý firmou Apache Friends. Obsahuje volně dostupný otevřený software (webový server Apache, databáze MariaDB, e-mailový server Mercury MTS a interpret programovacích jazyků PHP a Perl). Označení XAMPP se skládá z pěti písmen, kde každé reprezentuje jednu zmíněnou funkci: multiplatformní v – překladu Cross-Platform (X), Apache (A), MariaDB (M), PHP (P) a Perl (P).

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

XAMPP je jednoduchá odlehčená distribuce Apache, která pro vývojáře velmi jednoduše vytvoří lokální webový server pro vývoj a testování. Instalační balíček obsahuje vše potřebné – webový server (Apache), databázi (MariaDB) a skriptovací jazyk PHP (a Perl). XAMPP je multiplatformní, což znamená, že funguje na Linuxu (LAMP), na macOS (MAMP) a Windows (WAMP). Také je k dispozici vizuální nástroj pro správu databází phpMyAdmin.

Nástroj phpMyAdmin jsou v podstatě webové stránky schopné fungovat na straně serveru, ale v XAMPP jsou obvykle využívány lokálně, na osobním počítači. Jsou naprogramovány v jazycích PHP, SQL, HTML, CSS a JavaScript.

Vzhledem k tomu, že většina implementací webových serverů využívá stejné komponenty jako XAMPP, je přechod z lokálního testovacího serveru na internetový nebo intranetový server velmi snadný.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Termín XAMPP je zřejmou zkratkou. Na webových stránkách Apache Friends však není uvedeno žádné oficiální vysvětlení akronymu.

Termín může být neoficiálně rozdělen takto:

Písmeno Význam
X XAMPP a jeho ideografické písmeno X, znamená Cross-platform = Multiplatformní
A Apache nebo jeho rozšířená forma, Apache HTTP Server
M MariaDB (dříve: MySQL)
P PHP
P Perl

Dne 19.10.2015 byl databázový server MySQL nahrazený databází MariaDB, což byl XAMPP verze 5.5.30 a 5.6.14, ale zkratka se tím nezměnila.

Zatímco obě písmena P jsou de facto zaměnitelná, konvence použité na webových stránkách Apache Friends naznačuje, že první písmeno P je zkratka pro PHP a druhé písmeno P je zkratkou pro Perl.

Předpoklady[editovat | editovat zdroj]

XAMPP vyžaduje stažení a následné spuštění jednoho ze souborů zip, tar, 7z nebo exe. Při instalaci je vyžadována malá nebo žádná konfigurace obsažených komponent.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

XAMPP je pravidelně aktualizován na nejnovější verze aplikací Apache, MariaDB, PHP a Perlu. Dodává se také s řadou dalších modulů včetně OpenSSL, phpMyAdmin, MediaWiki, Joomla, WordPress a další. Samostatné vícenásobné instance protokolu XAMPP mohou existovat v jednom počítači a jakoukoliv instanci lze zkopírovat z jednoho počítače do jiného. XAMPP je nabízen v plné a standardní verzi (menší verze).

Aplikace[editovat | editovat zdroj]

XAMPP aktuálně k instalaci nabízí tyto přídavné moduly či aplikace:

Modul Typ
WordPress Blog
Joomla! CMS
CMS Made Simple CMS
Drupal CMS
MediaWiki Wiki
PrestaShop e-Commerce
Moodle eLearning
ownCloud Media sharing
SugarCRM CRM
Magento e-Commerce
Zurmo CRM
TestLink Continuous Integration
DokuWiki Wiki
Osclass Online Classifieds
phpBB Forum
ProcessWire CMS
SuiteCRM CRM
EspoCRM CRM
AbanteCart e-Commerce
MODX CMS
Mahara Collaboration
Mautic Marketing Automation
MyBB Forum
OrangeHRM Human Resource Management
OpenCart e-Commerce

Použití[editovat | editovat zdroj]

Oficiálně designéři XAMPP zamýšleli jej používat pouze jako vývojový nástroj, který umožnil návrhářům a programátorům webu otestovat práci na svých počítačích bez přístupu k internetu. Aby to bylo co nejjednodušší, je ve výchozím nastavení zakázáno mnoho důležitých funkcí zabezpečení. XAMPP má schopnost poskytovat webové stránky na veřejném Internetu. Pro ochranu nejdůležitějších částí balíku je k dispozici speciální nástroj. XAMPP také poskytuje podporu pro vytváření a manipulaci s databázemi v databázích MariaDB a SQLite. Jakmile je nainstalován XAMPP, lze se ke vzdálenému serveru připojit pomocí FTP klienta, například FileZilla, což má mnoho výhod při využívání systémů správy obsahu (CMS), jako je Joomla nebo WordPress. Je také možné se připojit k místnímu počítači přes FTP pomocí editoru HTML.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku XAMPP na anglické Wikipedii.

  1. a b New XAMPP release 8.2.12, 8.1.25 and 8.0.30. www.apachefriends.org [online]. [cit. 2023-11-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]