William Hooper

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
William Hooper
Narození28. června 1742
Boston
Úmrtí14. října 1790 (ve věku 48 let)
Hillsborough
Alma materHarvardova univerzita
Boston Latin School
Povolánípolitik a soudce
FunkceMember of the North Carolina House of Representatives
PodpisWilliam Hooper – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William Hooper (17. července 1742, Boston, Massachusetts - 14. října 1790, Wilmington, Severní Karolína)[1] byl americký právník.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

William Hooper se narodil jako syn ministra, který po příchodu do kolonií přešel na anglikánskou víru. Jeho otec chtěl, aby se Hooper také stal ministrem,[2] ale mladý William chtěl studovat práva. Studoval na Harvardu teologii, pak studoval práva pod poručnictvím Jamese Otise, silně vlasteneckého právníka, který pravděpodobně ovlivnil jeho politické názory.

Právník[editovat | editovat zdroj]

Po dokončení jeho právních studují roku 1764 se Hooper přesunul do Wilmingtonu v Severní Karolíně, kde vyučil právnickou praxi, protože Boston měl již mnoho právníků. Brzy se stal jedním z Severokarolinských vedoucích advokátů. V roce 1767 se Hooper oženil s Annou Clarkovou, s níž měl dceru a dva syny.

Politik[editovat | editovat zdroj]

V roce 1773 byl Hooper zvolen do tamní legislatury, kde začal požadovat nezávislost na Velké Británii. V roce 1774 byl zvolen do prvního vnitrozemského kongresu a zůstal v kongresu ve Filadelfii až do roku 1777, kdy se vrátil do Severní Karolíny. Jeho vlastenectví mu dělalo problémy, mnoho obyvatel Severní Karolíny bylo loajální k britské koruně.

Když britská armáda napadla Severní Karolínu, Hooperův dům byl spálen a Hooper musel uprchnout do nedalekého kraje, kde se chtěl vyhnout chycení. Zde se zřejmě nakazil malárií, kterou mohl trpět po zbytek života.

Hooper se stal jedním z delegátů u podpisu deklarace nezávislosti Spojených států amerických. Roku 1789 se stal vrchním soudcem, ale následující rok zemřel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku William Hooper na anglické Wikipedii.

  1. LOSSING, Benson John. Lives of the Signers of the Declaration of Independence. New York: Aledo, 1998. (anglicky) 
  2. FRADIN, Dennis Brindell. The Signers: The 56 Stories Behind the Declaration of Independence. [s.l.]: Walker and Co., 2002. 112 s. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]