Will Grigg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Will Grigg
Will Grigg (25. března 2011)
Will Grigg (25. března 2011)
Rodné jménoWilliam Donald Grigg
Narození3. července 1991 (32 let)
Solihull
Povolánífotbalista
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William Donald „Will“ Grigg (* 3. července 1991 v Solihullu, Anglie) je severoirský fotbalový reprezentant hrajícÍ za Sunderland AFC. Do všeobecného povědomí fanoušků se Grigg dostal během Eura 2016 ve Francii díky popěvku severoirských fanoušků "Will Grigg's on fire".

"Will Grigg's on fire"[editovat | editovat zdroj]

Poté, co se Grigg ve Wiganu stal nejlepším střelcem v anglické třetí lize, napsal fanoušek Wiganu Sean Kennedy cover verzi písně "Freed From Desire" italské zpěvačky Gala z roku 1996 pojmenovanou „Will Grigg's on fire“ (doslova Will Grigg je ve formě[1]). Tento chytlavý popěvek se začal šířit mezi fanoušky Wiganu a na internetu se objevila videa, kde fanoušci Wiganu tento popěvek zpívají (nejznámější je toto video[2]). V reakci nato daroval majitel klubu Kennedymu sezonní permanentku[3]. Britská hudební skupina Blonde na konci května vydala oficiální remixovanou verzi, která si hned záhy vydobyla sedmé místo v žebříčku nejstahovanějších skladeb na iTunes UK Top 100.[4] Veškerý výtěžek z prodeje jde navíc na charitativní účely.

Píseň a tedy i hráč samotný se stali známými i mimo ostrovy během fotbalového Eura, kde tento popěvek zpívali severoirští fanoušci. Popěvek zazněl i při zápase v Praze mezi Českou republikou a Severním Irskem v rámci kvalifikace na MS 2018.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Will Grigg na německé Wikipedii.

  1. Will Grigg. Severoir, který na Euru ještě nehrál, a přesto je hitem. iDNES.cz [online]. 2016-06-25 [cit. 2016-09-05]. Dostupné online. 
  2. Will Grigg's on Fire - Best Football Chant Ever. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. David Sharpe on Twitter [online]. [cit. 2016-09-05]. Dostupné online. 
  4. Představení účastníků ME 2016 - Severní Irsko [online]. [cit. 2016-09-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]