Wikipedistka:Naděžda Harbichová/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

-- koncept BPK --

Bohemia patchwork klub
Právní formaspolek
ÚčelSdružování zájemců o textilní techniky
Založeno2006
PředsedkyněAna Králíková
AdresaNa Malovance 531/16 169 00 Praha 6
IČO27039307
Další informace
Webhttps://bohemiapatchwork.cz

Bohemia patchwork klub z. s. (zkratka „BPK“), je zapsaný spolek, který byl založen v roce 2006 patchworkovými nadšenci nejen z Prahy a okolí, ale i z celé republiky.

Spolek sdružuje autorky, které se věnují širokému spektru textilních technik, od klasického patchworku v jeho tradiční podobě, přes jeho moderní podoby, až po autorskou tvorbu. Hledá a sdílí nové cesty vyjádření patchworkové techniky, která má velkou historii v zemích západní Evropy a ve Spojených státech amerických, kde patchwork původně vznikl jako nutnost zpracovat všechny zbytky drahého a nedostupného textilu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Bohemia patchwork klub byl založen na jaře roku 2006. Její první předsedkyní byla paní Renata Stehlinová. Původně se členky scházely v hotelu Pramen nedaleko metra Rajská zahrada Praze 9. Tam byla již v dubnu 2007 uspořádána výstava nazvaná „1. mezinárodní patchworkové setkání", jehož součástí byla i charitativní akce „Šijeme deky pro děti bez rodičů". Výstava se v těchto prostorách konala ještě v roce 2008 a od roku 2009 byla v Wellness Hotel Step jako Prague Patchwork Meeting.

V prostorách Wellness Hotel Step bývala i pravidelná čtvrtletní členská setkání. V době nedostatku materiálů a literatury byla velmi vítanou součástí setkání hojná účast specializovaných prodejců z celé republiky.  

Od roku 2009 byla předsedkyní klubu paní Jana Haklová. Mimo pravidelných setkání se členky podílely na tvorbě pro charitní účely a mnohé nové poznatky získaly na společných zájezdech na mezinárodní výstavy ve Francii, Velké Británii, Německu, Holandsku a Belgii.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Spolek sdružuje 53 členek, které se věnují jak klasickému patchworku v jeho původní tradiční podobě, až po ty, které se věnují autorské textilní tvorbě a hledají nové cesty vyjádření prostřednictvím různých, často nejen textilních materiálů.

BPK organizačně vede pětičlenný výbor, ve složení: Anna Králíková, předsedkyně klubu, Naďa Harbichová, Michaela Kmječová, Zuzana Dolínková a Andrea Landovská. Členky klubu se pravidelně jednou za čtvrt roku setkávají v Praze a po seznámení se s organizačními záležitostmi mají i přednášky o umění, o udržování textilu nebo se promítají fotografie ze zahraničních výstav.

Klub je aktivní na sociálních sítích, jako je Facebook, kde sdílí své projekty a nápady a komunikuje s členy klubu i širší veřejností.

BPK má dva specializované „podkluby“, na jejichž činnosti se členky mohou aktivně podílet a sdílet svoje tvoření a nápady. Klub klasického patchworku se schází vždy 1. středu v měsíci a Klub současného quiltu vždy 3. úterý v měsíci.

Cíl[editovat | editovat zdroj]

Cílem spolku je podporovat výměnu zkušeností a nápadů mezi členy klubu, pořádat setkání a workshopy, šířit informace o patchworku a quiltování v České republice a svoje práce prezentovat na výstavách v Čechách i v zahraničí.

Důležitou součástí práce spolku je vymýšlení a organizování nejrůznějších společných projektů a výstavních tematických konceptů, které prezentuje na společných výstavách.

Spolek nabízí členům výhody, jako jsou workshopy a přednášky, dále slevy na výstavní poplatky na PPM Quilt Show Brno (dříve Prague patchwork meeting, který se konal do roku 2020 v Praze a nyní ho hostí BVV Veletrhy Brno), kde pravidelně představuje svoji tvorbu.

Textilní kolekce a výstavy[editovat | editovat zdroj]

Členky spolku vytvořily společné kolekce textilních obrazů, které úspěšně cestují po různých výstavních sálech například Pocta Boženě Němcové a Karlu Havlíčkovi Borovskému, Baroko, Dotek krajky, Zahrada, Podzim. V přípravě jsou kolekce s názvem Cesta kolem světa a Hudba.

Kolekce byly vystaveny např. ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové, v Barokním areálu Skalka v Mníšku pod Brdy, na zámku v Lomnici nad Popelkou, v Galerii Portyč v Písku,[1] v Muzeu Krajky ve Vamberku,[2] ve Spolkovém domě v Kutné Hoře,[3] v Krajské knihovně v Ústí nad Labem, spolek pravidelně vystavuje na tvrzi Chvaly v Praze 9 - Horních Počernicích. Každoročně se spolek účastní mezinárodní výstavy PPM Quilt Show Brno,[4][5] což je největší výstava patchworku ve střední Evropě.

Některé členky se účastní i v dalších tematických projektech, jako jsou Okna synagog či Zašitá krása,[6] jedním z nejvýznamnějších projektů byla účast členek na výstavě Současný český quilt[7][8] v Českém centru v New Yorku v roce 2022. V roce 2023 klub poprvé pořádal akci Den Patchworku na Kampě, která se inspiruje National Quilting Day.[9]

Účast v mezinárodních projektech:

Účast v charitních projektech:

Šití dek a jiných užitkových předmětů pro potřebné patří k nedílné součásti všech patchworkářských spolků.

  • Deky pro děti bez rodičů - ušito celkem 16 kolektivních dek, 12 dek bylo předáno Nadaci Terezy Maxové a zbývající byly věnovány společnosti Berket, která je vydražila a finance použila na podporu šicích dílen v Afghanistánu Deky pro pěstounské rodiny
  • Denní stacionář Domova sv. Karla Boromejského v Praze - Řepích, polštářky, nástěnné quilty, podsedáky, deky
  • Klokánek v Janovicích nad Úhlavou - deky a polštářky
  • Gerontologické centrum v Praze Kobylisích - polštářky
  • Mikulášské bazary Vize 90 - různé drobné užitkové výrobky
  • Pink quilt - v roce vzniku BPK se členky podílely na šití růžových bloků pro akci Pink quilt. Celkem 106 bloků bylo odesláno do Spojených státech, kde byly společně s bloky z celého světa sešity do quiltů, ty byly následně vydraženy a finanční obnos věnován na pomoc výzkumu a boje proti rakovině prsu
  • Zelený koberec pro Afghánistán - celkem 150 bloků velikosti 15 x 15 je součástí „koberce" v celkové délce 80 m. Putuje po světě a využíván při různých oficiálních prezentacích
  • Bloky stromů pro Austrálii - obrovské požáry v Austrálii v roce 2019-2020 vyvolaly vlnu podpory v celém světě, z ušitých bloků byly ušity deky pro postižené rodiny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KAISEROVÁ, Pavlína. Díla výstavy Od patchworku k textilním obrazům nesou i emotivní příběhy. Jižní Čechy Teď [online]. Jihočeské týdeníky [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. 
  2. NOVOTNÁ, Pavla. Muzeum zkrášlil patchworkový Dotek krajky. Rychnovský deník. 2023-01-19. Dostupné online [cit. 2023-11-26]. 
  3. PLAVEC, Adam. Podívejte se: Spolkový dům v Kutné Hoře ozdobily obrazy z textilu. Kutnohorský deník. 2023-02-03. Dostupné online [cit. 2023-11-26]. 
  4. KLEPÁČ, Radoslav. PPM QUILT SHOW BRNO. VELETRHY BRNO, A.S. [online]. [cit. 2023-11-25]. Dostupné online. 
  5. D'AMICO, Emanuela. 14TH INTERNATIONAL PRAGUE PATCHWORK MEETING 3 -5 APRIL 2020 – ArteMorbida [online]. ArteMorbida textile arts, 2020-01-10 [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. NADĚŽDA, Harbichová. Výstava v synagoze ve Čkyni od 14. 7. 2023 [online]. 2023-07-07 [cit. 2023-11-25]. Dostupné online. 
  7. MAREK MILDE. Současný český quilt [online]. CZECH CENTER NEW YORK, 2022-06-30 [cit. 2023-11-26]. Dostupné online. 
  8. Czech Contemporary Quilt on View in New York for the First Time. ArtfixDaily [online]. [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. ALVAREZ, Beatrice. Wishing Every Day Was National Quilting Day [online]. Pbs.org, 2022-03-18 [cit. 2023-12-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. HARBICHOVÁ, Naděžda. Tapiserie z Assenede předána v Belgii [online]. 2022-12-02 [cit. 2023-11-25]. Dostupné online. 
  11. PAVLOVSKÁ, Barbora. Tapiserie z Assenede zamířila do Belgie [online]. Vize.cz, 2022-12-20 [cit. 2023-11-26]. Dostupné online. 
  12. ZEELAND, Omroep. Tapijt van Assenede vereeuwigt ook coronavirus [online]. Omroepzeeland.nl, 2023-08-03 [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. (nizozemsky) 
  13. GOLDENBERG, Pascale. Guldusi-Newsletter. www.deutsch-afghanische-initiative.de [online]. Neuigkeiten / Deutsch Afghanische Initiative, 2022-8 [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. 
  14. KLEPÁČ, Radoslav. Soutěž VEBA – AFRIKA [online]. bvv.cz [cit. 2023-11-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]



--Kategorie:Spolky v Česku--