Wikipedistka:LucíaVi/Conversano

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Conversano
Comune di Conversano
Soubor:File:Conversano-Castellofotoaerea.jpg
Poloha
Nadmořská výška219 m n. m.
Časové pásmoGTM +1
StátItálieItálie Itálie
regionPuglia
provincieBari
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha126,92 km²
Počet obyvatel25 000
Hustota zalidnění197 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.comune.conversano.ba.it

Conversano je starobylé město v provincii Bari, Puglia. Nachází se v tzv. „podpatku italské boty“. Leží 30 km jihozápadně od Bari a 7 km od pobřeží Jaderského moře v nadmořské výšce 219 m. Puglia je jediným italským regionem, kde hora chybí.

Díky úrodné půdě a mírnému klimatu se živí převážně zemědělstvím. Konkrétně se odtud vyváží mandle, olivy nebo třešně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínky o městě jsou již z doby železné. Původní název byl Norba. Umístění bylo velmi dobré pro rozvoj hospodářství. Později se stalo vzkvétajícím obchodním městem, které bylo ovlivněno nedalekou řeckou kolonií. O bohatsví Norby svědčí nálezy váz, talířů, hrnků, šperků a zbraní. V roce 268 př. n. l. převzali kontrolu nad městem Římané. O mnoho let později, po úpadku Říma, přišla Norba o své bohatství kvůli útokům barbarů, kteří město vyplenili.

Město bylo obnoveno v 5. století n. l. a neslo název Casale Cupresanem. Toto město nabylo důležitosti, když v roce 1054 Norman lord Goffredo získal titul „Hrabě z Conversana“ a vytvořil z nového města administrativní centrum regionu, který se rozšířil mezi Bari a Lecce. Po jeho smrti v roce 1101 zdědili region jeho synové Roberto a Alessandro. V roce 1132 byl Alessandro poražen Ruggerem II. Sicilským a uprchl do Dalmácie. Kraj byl přidělen Robertu I. Bassunvillskému. V dalších letech se u moci vystřídalo mnoho rodů - Briennové, Enghienové, Lucemburkové a Orsiniové. Poslední hrabě z rodu Orsini del Brazo, Giovanni Antonio, dal kraj jako věno své dceři Caterine, která se provdala za Giulia Antonia Acquaviva d'Aragona, teramského hraběte a vévodu z Atri. U moci setrval tento rod až do počátku 19. století. Na konci 19. století a v prvních dvou desetiletích 20. století v Conversanu vypukly politické a sociální boje, které vyvrcholily v roce 1921 atentátem fašistů na poslance Giuseppe di Vagno.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Castello di Conversano[editovat | editovat zdroj]

Hrad Conversano

Hrad Conversano byl postaven Normany okolo roku 1054 jako pevnost. V 17. století se stal sídlem rodu Acquaviva, kteří jej přesavěli do moderní podoby. V 15. století nechal Giulio Antonio Acquaviva postavit okrouhlou věž, která je dnes symbolem Conversana. V současné době je hrad v soukromém vlastnictví, a tak je vstup možný jen do několika místností.

Cattedrale di Conversano[editovat | editovat zdroj]

Katedrála Conversano

Katedrála Conversano pochází z konce 11. století a je zasvěcena Panně Marii. V roce 1911 požár zcela zničil interiér kostela, takže stojí pouze boční stěny, hlavní průčelí a apsidy.

La Chiesa di Santa Caterina[editovat | editovat zdroj]

Kostel Santa Caterina byl pravděpodobně postaven ve 12. století byzantskými mnichy. Je to malá románská stavba asi 1 km od města.

Monastero di San Benedetto[editovat | editovat zdroj]

Klášter San Benedetto pochází z 6. století. Od roku 1266 až do počátku 19. století byl sídlem abatyší.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Conversano na anglické Wikipedii.