Wikipedista:Zaja04/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Color TV Game[editovat | editovat zdroj]

Color TV Game
Color TV Game Block Breaker
Color TV Game Block Breaker
Základní informace
VývojářiNintendo R&D2, Mitsubishi electronics
VýrobceNintendo
TypDomácí herní konzole
GeneracePrvní generace
Datum uvedení1. června 1977
Životnost1977 - 1983
Ukončení produkce1983

Color TV Game je série domácích herních konzolí první generace od společnosti Nintendo, která byla uvedena na trh exkluzivně v Japonsku. Byla navržena tak, aby byla jednoduchá a celkem cenově dostupná, takže mohla zacílit na velké množství zákazníků. Díky Color TV Game Nintendo opravdu proniklo do centra videoherního průmyslu. [1]

Tato série se skládá z pěti různých modelů. [2]

Color TV Game 6[editovat | editovat zdroj]

První model ze série Color TV Game vyšel prvního června roku 1977. Na této konzoli bylo možné si zahrát šest míčových her ve stylu hry Pong, například volejbal. Hry bylo možné hrát buď v jednom, nebo ve dvou hráčích. Ovladače byly zabudované přímo v konzoli. [3]

Color TV Game 15[editovat | editovat zdroj]

Narozdíl od předchozí verze, Color TV Game 15 měla ovladače, které byly ke konzoli připojené pomocí kabelů. Díky tomu byla více populární. Tato verze vyšla týden po Color TV Game 6. Obsahovala patnáct různých her, ale stejně jako u předchozí verze byly všechny velmi podobné Pongu. [2] Tato verze konzole vyšla ve dvou odstínech oranžové.

Color TV Game Racing 112[editovat | editovat zdroj]

Přesně o rok později byla vydána Color TV Game Racing 112. Byla v porovnání s předchozími verzemi mnohem větší. Narozdíl od předchozích verzí měla volant a řadící páku. Obsahovala závodní hru, ve které hráč sledoval auto z ptačí perspektivy a snažil se se vyhnout ostatním autům na dráze. [3]

Color TV Game Block Breaker[editovat | editovat zdroj]

Tato verze je také známá jako Color TV Game Block Kuzushi. Byla vydána v roce 1979 a byla to konzole pouze pro jednoho hráče. Nacházelo se na ní šest verzí hry Breakout. Zevnějšek této konzole navrhl Shigeru Miyamoto [2] , který je známý například jako tvůrce postav Mario a Luigi.

Computer TV Game[editovat | editovat zdroj]

Poslední konzole této série se nazývá Computer TV Game. Vyšla v roce 1980 a je asi nejvzácnější z celé série, protože byla vyrobena v omezeném množství. Obsahuje jen jednu hru, a to Computer Othello, což je přepracovaná verze první arkádové hry, kterou Nintendo kdy vydalo. Tato hra lze na konzoli Computer TV Game hrát buď ve dvou, anebo jedním hráčem proti počítači.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LIFE, Nintendo. Nintendo's Been In The Video Game Business For 40 Years This Month. Nintendo Life [online]. 2017-07-06 [cit. 2023-04-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c Nintendo's First Console Is One You've Never Played. Kotaku [online]. 2011-03-25 [cit. 2023-04-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b LIFE, Nintendo. Video: Take a Look at Nintendo's First Ever Console - The Color TV Game 6. Nintendo Life [online]. 2016-07-09 [cit. 2023-04-23]. Dostupné online. (anglicky)