Wikipedista:Vojtajejt/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Georges Noël[editovat | editovat zdroj]

Georges Noël (25. prosince 1924, Béziers - 26. listopadu 2010, Paříž) byl francouzský malíř, jeden z nejdůležitějších představitelů francouzského informelu.

Georges Noël
NarozeníBéziers
FrancieFrancie Francie
ÚmrtíPaříž
FrancieFrancie Francie
Chybí svobodný obrázek.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Georges Noël se narodil v Béziers v roce 1924 a vyrostl v Pau. Po studiích malířství a inženýrství pracoval devět let jako designér a kreslič v letecké firmě Turboméca. V roce 1956 se přestěhoval do Paříže, aby se začal věnovat malbě. Od začátku své tvorby byl inspirován Jeanem Dubuffetem, Paulem Klee, Jacksonem Pollockem a Luciem Fontanou. Zaujala ho i Brassaïova fotografická tvorba. Zájem o kresbu a „automatické psaní“ (ačkoli se o surrealismus nezajímal) ho přivedl k tomu, že vymyslel svůj malířský jazyk a kombinovanou techniku skládající se z práškových pigmentů, písku a lepidla. Slovní zásoba smyšlených znaků prozrazuje a ukazuje jeho hluboký zájem o magii a tajemství prehistorických, archaických a kmenových kultur. „Palimpsest“, generický termín pro jeho obrazy, odkazuje k původnímu významu slov psát, otírat a pak znovu psát, zpočátku na desky nebo pergameny. Umělec zde překrývá a stírá svá pole barev a shluky znaků, evokující vrstvy paměti, emocí a významů.

Zatímco padesátileté dílo Georgese Noëla ukazuje neobvyklou rozmanitost stylů, texturované základy a energické grafické zásahy v jeho obrazech zůstávají po celou dobu konstantní. Jeho práce na papíře (až na výjimky) vykazují stejný spontánní rukopis, někdy v lavírování, jindy v kolážových nebo geometrizujících plochách. Během svého života si vyzkoušel i sochařství a vytvořil několik sérií tisků (většinou dřevorytů).

Georgese Noëla zastupovala Galerie Paul Facchetti v Paříži v letech 19571968, během této doby pravidelně vystavoval v Evropě a Spojených státech. V té době byla jeho malba spojena s francouzským a italským informelem. Umělcovo použití papíru položeného na plátně nebo roztrhaných a kolážových novinách lze vidět jako ozvěnu jeho obdivu k Luciu Fontanovi, nemluvě o jeho přátelství k francouzským umělcům své generace Raymondu Hainsovi, Françoisovi Dufrêneovi a Jacquesovi de la Villéglé.

V roce 1968 se Georges Noël přestěhoval do New Yorku, kde ho zastupovaly Pace Gallery a Arnold Herstand Gallery. Během jeho amerického období se jeho práce stala více strukturovanou, geometrickou a architektonickou. V roce 1983 se vrátil do Francie, aby připravil velkou výstavu v Abbaye de Senanque, po níž následovala retrospektiva v Centre National des Arts Plastiques v Paříži v roce 1985. Pozdní styl ukazuje syntézu mezi gestickými impulsy raného díla a strukturovanější skladby jeho newyorského období. Od této doby pravidelně vystavoval v Itálii, Německu a Japonsku, kde je jeho dílo obzvláště ceněno.

Poslední pařížské výstavy Georgese Noëla se konaly v Galerii Thessa Herold v letech 2008, 2010, 2013 a 2017 a v Galerii Catherine Putman v letech 2008, 2009 a 2011. V roce 2015 Musée d'Art Moderne de la Paris uspořádala výstavu u příležitosti významného nákupu a daru. Dílo plodného umělce Georgese Noëla lze nalézt v soukromých sbírkách a institucích po celém světě.

V roce 2018 byla založena Association des Amis de Georges Noël (Sdružení přátel Georgese Noëla) s cílem lépe poznat jeho tvorbu a připravit katalog jeho obrazů.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Seznam referencí[editovat | editovat zdroj]

https://www.georgesnoel.org/

  1. Biographie. Georgesnoel [online]. [cit. 2022-02-04]. Dostupné online. (anglicky)