Wikipedista:Varmuzaj/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Život[editovat | editovat zdroj]

Mimořádně nadaná a pohotová kreslířka pochází z rodiny známého spisovatele, dramatika a básníka Adolfa Bognera. Studovala na gymnáziu ve Valašském Meziříčí a základy malířského řemesla poznávala v Ostravě u akademického malíře Jana Obšila. Po maturitě odešla studovat do Prahy na Akademii výtvarných umění, kterou studovala pod vedením profesora Vratislava Nechleby v letech 1950 až 1955. Na Akademii výtvarných umění zůstala ještě dva roky a poté se vrátila do rodného města.

Ve své volné tvorbě se věnovala převážně portrétům, jedním z hlavních témat pro ni ale bylo zachycení valašské krajiny a rodného města. Díky tomuto jsou uchovány již dávno neznámé pohledy na Valašské Meziříčí a Krásno ze šedesátých a sedmdesátých let dvacátého století. Zájem o staré výtvarné techniky a klasické malířské postupy ji přivedl také k restaurování. Podílela se mimo jiné na objevu a opravě obrazu zašovské Madony či řady obrazů v kostelech. Významná je rovněž její tvorba ilustrační a grafická, například ilustrace ke knihám básníka Kamila Bednáře. Ilustrovala také upomínkovou publikaci Jiřího Demla Valašské Meziříčí.

Marie Bognerová žila a tvořila ve Valašském Meziříčí a ve Valašské Bystřici. Ve Valašské Bystřici v budově bývalé školy se nachází její památník.