Wikipedista:UniversalLabor/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Karel Havelka (* 12. června 1950 Planá u Mariánských lázní) je bývalý český disident, který byl v sedmdesátých letech za své postoje vězněn komunistickým režimem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Karel Havelka vyrůstal ve Stříbře v rodině truhláře a učitelky na základní škole, jeho dědeček zastával funkci ředitele školy a byl legionářem v 1. světové válce. Oba rodiče po 2. světové válce vstoupili do KSČ[1]. V mládí si záhy oblíbil nové nastupující americké hudební žánry jako blues, a pak zvláště big beat. Vystudoval střední průmyslovou školu v oboru stavebnictví. V roce 1968 se po invazi spojeneckých vojsk rozhodl pro emigraci, ke které došlo až v roce 1973[2]. Jeho první cesta vedla do Japonska, kam si po prodeji svého veškerého majetku koupil zájezd. Na tamní americké ambasádě zažádal o azyl ve Spojených státech amerických. Zprvu se živil jako tesař nebo nakládáním kamionů, což byla také skvělá příležitost k objíždění amerických bluesmanů. Už po roce se ovšem vrátil zpátky do ČSSR za svou partnerkou, kterou za ním režim nenechal vycestovat. Po návratu domů se začal stýkat s českým undergroundem. Toto směřování ho též přiblížilo s tehdy pronásledovanou kapelou Plastic People of the Universe. Spolu s Ivanem Martinem Jirousem a dalšími v roce 1976 zorganizoval přednášku o undergroundu, kterou ovšem na sebe přitáhl pozornost StB. Byl zatčen a ve věznici na Borech si odseděl patnáct měsíců[3]. Později se též stal signatářem Charty 77. V roce 1980 se s manželkou a dvěma dětmi rozhodl opět emigrovat, tentokrát do Vídně, kde si otevřel malý second hand[4]. Po sametové revoluci se vrátil do Čech a hned následující rok založil hudební vydavatelství Globus International.

Proces s Plastic People of The Universe[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Karel Havelka (1950) – Ústav pro studium totalitních režimů. www.ustrcr.cz [online]. [cit. 2021-02-19]. Dostupné online. 
  2. Karel Havelka (1950) – Ústav pro studium totalitních režimů. www.ustrcr.cz [online]. [cit. 2021-02-19]. Dostupné online. 
  3. Karel Havelka. Příběhy našich sousedů [online]. [cit. 2021-02-19]. Dostupné online. 
  4. Karel Havelka (1950) – Ústav pro studium totalitních režimů. www.ustrcr.cz [online]. [cit. 2021-02-19]. Dostupné online.