Wikipedista:Tereza Kovaříková/Čeng I

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čeng I 鄭一
Narození1765
Úmrtí16.11.1807
PovoláníPirát
ChoťŠ’ Siangku (1801–1807)
DětiČeng Jing Š’ (syn)
Čeng Siung Š’ (syn)
RodičeČeng Lienčchang (otec)
PříbuzníČang Pao-caj (adoptivní syn)
Chybí svobodný obrázek.

Čeng I (také romanizováno jako Zheng Yi, Cheng Yud či Cheng I; narozený Zheng Wenxian, zdvořilostní jméno Youyi ; 1765 – 16. listopadu 1807) [1] byl mocný čínský pirát, který operoval z Kuang-tungu a po celém Jihočínském moři koncem 18. století.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Narodil se pod jménem Čeng Wenxian v roce 1765 v okrese Xin'an, Kuang-tung, Qing Čína . Jeho rodina, včetně jeho otce Čeng Lienčchanga a jeho mladšího bratra Čeng Sana, byli piráti po generace. On a další piráti byli až do roku 1801 rekrutováni jako žoldáci dynastií Tây Sơn . Asi v roce 1798 unesl Čeng I Čang Pao-caj (znaky zjednodušené: 张保; tradiční: 張保; pinyin: zhāng bǎo), patnáctiletého syna tankanského rybáře a přiměl ho k pirátství. [2] Čang Pao-cajův přirozený talent mu pomohl dobře se adaptovat této neplánované nové kariéře, a rychle stoupal hodnostmi.

V roce 1801 upoutaly Zhengovu pozornost nechvalně proslulé intriky dvacetišestileté kantonské prostitutky známé jako Š’ Siangku (čínsky: 石香姑; Jyutping: sek6 hoeng1 gu1), která byla známá pro své bystré obchodní znalosti a obchodování s tajemstvími získanými skrz svou bohatou a vlivnou klientelu. Čeng I podal Š’ Siangku návrh na sňatek, se kterým prý souhlasila uzavřením formální smlouvy, která jí poskytla 50% kontroly nad jeho flotilou. Š' Siangku byla od té doby známá jako „Čeng Ji Sao“(znaky zjednodušené: 郑一嫂; tradiční: 鄭一嫂; pinyin: zhèng yī sǎo; lit. 'žena Zheng Yiho'). Přijali Čang Pao-caje jako svého nevlastního syna, čímž se stal Čengovým zákonným dědicem. Porodila mu také dva syny; Čeng Jing Š (znaky zjednodušené: 郑英石; tradiční: 鄭英石; pinyin: zhèng yīng shí) a Čeng Siung Š (znaky zjednodušené: 郑雄石; tradiční: 鄭雄石; pinyin: Zhèng xióng shí).

Čeng I využil vojenský nátlaku a své pověsti ke konsolidaci koalice konkurenčních kantonských pirátských flotil do aliance. V roce 1804 byla tato aliance impozantní silou a jednou z nejmocnějších pirátských flotil v celé Číně. Byli známí jako Flotila červeného praporu .

V roce 1804 obléhala pirátská koalice Macao několik týdnů . V září 1805 čínský útok, který se skládal z 80 dělových člunů v zálivu Guangzhou zajal nebo zničil pouze 26 pirátských plavidel. Generál, který útok vedl, následně nabídl milost těm, kteří se vzdali. Zhruba 3000 lidí tuto nabídku přijalo, než byla v prosinci 1805 stažena. [3]

V roce 1806 prakticky každé čínské plavidlo podél pobřeží platilo pirátům za výpalné. [3]

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Čeng I zemřel náhle ve Vietnamu Nguyễn dne 16. listopadu 1807. Zdroje se liší v tom, zda zemřel při tajfunu, spadl přes palubu při nehodě, nebo jestli ho zabila jeho manželka či jeho nový dědic. Brzy po jeho smrti jeho vdova Čeng Š’ (znaky zjednodušené: 郑氏; tradiční: 鄭氏; pinyin: Zhèng Shì; význam: "vdova po Zhengovi") rychle upevnila partnerství se svým nevlastním synem Čang Pao-caj. Jejich první úspěch přišel, když si dokázali zajistit loajalitu Čengových příbuzných. Čang Pao-caj působil jako zástupce Čeng Š’ ve Flotile červeného praporu. [4]

Viz také[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dian H. Murray 1987, p.64.:MURRAY, Dian H. Pirates of the South China Coast, 1790-1810. [s.l.]: Stanford University Press, 1987. ISBN 0-8047-1376-6. 
  2. ; URVIJA BANERJI. Dostupné online. 
  3. a b [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. ISBN 1-85326-384-2. 
  4. Dostupné online. 

[[Kategorie:Úmrtí v roce 1807]] [[Kategorie:Narození v roce 1765]]