Wikipedista:SpongeBob funclub/pískovište

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
SpongeBob SquarePants
První výskytHledá se kuchař
VytvořilStephen Hillenburg
NamluviliČeský dabing:
Libor Terš (1.-19. epizoda [TV 3])
Jan Maxián (20.-40. epizoda [TV 3/TV Galaxie], 1. série-dodnes [TV Nova/Nickelodeon])
Informace o postavě
PřezdívkaŽlutá ktabice
Pohlavímuž
Narození14. července 1986
Povoláníkuchař v restauraci Křupavý Krab
RodinaSquarePantsovi
Příbuznírodiče Harold SquarePants a Margaret SquarePantsová
prarodiče Babička SquarePants a Děda SquarePants
bratranci Stanley S. SquarePants a Blackjeck SquarePants
Chybí svobodný obrázek.

SpongeBob SquarePants je hlavní postava amerického animovaného seriálu SpongeBob v kalhotách a Korálový tábor: SpongeBob na dně mládí. V anglickém originále je mluven Tomem Kennym. V češtině mu svůj hlas propůjčil Libor Terš v prvních 19 epizodách a Jan Maxián v celém zbytku seriálu.

SpongeBoba vytvořil a navrhl Stephen Hillenburg , umělec a pedagog námořních věd. Jméno postavy je odvozeno od "Bob the Sponge", postavy Hillenburgovy nepublikované vzdělávací knihy The Intertidal Zone . Knihu nakreslil při výuce mořské biologie pro návštěvníky Ocean Institute během 80. let. SpongeBob se poprvé objevil v pilotním díle „Hledá se kuchař“, který měl premiéru 1. května 1999.

SpongeBob SquarePants se stal oblíbeným mezi dětmi i dospělými. Postava sklidila pozitivní odezvu od mediálních kritiků a je často označována za jednu z největších kreslených postaviček všech dob.

Role ve SpongeBob v kalhotách[editovat | editovat zdroj]

SpongeBob je dobromyslná, naivní a nadšená mořská houba. V The SpongeBob Musical je identifikován jeho přesný druh zvířete Aplysina fistularis, houba žluté trubice, která je běžně vidět v otevřených vodách.[1] Bydlí v podmořském městě Zátiší Bikin s dalšími antropomorfními vodními tvory. Pracuje jako kuchař v místní restauraci s rychlým občerstvením Křupavý Krab. Jeho šéfem je chamtivý Evžen Krabs, který přesto zachází se SpongeBobem jako se synem.[2] Sépiák Chobotnice je SpongeBobův zlomyslný, snobský soused, který pracuje jako pokladní v restauraci. SpongeBobovy záliby zahrnují lovení medúz, cvičení karate se svou kamarádkou Sandy (veverka z Texasu) a vyfukování bublin.

SpongeBob je často viděn, jak se potlouká se svým nejlepším přítelem, hvězdicí Patrickem Starem , jedním z jeho sousedů. SpongeBob žije v ananasu na dně moří se svým mazlíčkem Garym. SpongeBobova neomezená optimistická nálada ho často vede k tomu, že výsledky četných snah a osobnosti svého okolí vnímá jako šťastnější, než ve skutečnosti jsou. Věří například, že Sépiák Chobotnice si jeho společnost užívá i když k němu chová intenzivní odpor (ačkoli se ukázalo, že spolu vycházejí jen zřídka). SpongeBobův největší životní cíl je získat od paní Rybové řidičský průkaz v autoškole, ale při řízení lodi často zpanikaří a havaruje.[3]

Charakter[editovat | editovat zdroj]

Začátky[editovat | editovat zdroj]

Stephen Hillenburg byl už jako díťe fascinován oceánem. Své umělecké schopnosti začal rozvíjet již v mládí. Během vysoké školy studoval mořskou biologii a vystudoval umění. Plánoval se vrátit na postgraduální školu a nakonec pokračovat v magisterském studiu umění. Poté, co v roce 1984 promoval na Humboldtově státní univerzitě, nastoupil do Ocean Institute, což je organizace v Dana Point v Kalifornii, která se věnuje vzdělávání veřejnosti o námořní vědě a námořní historii. Když tam Hillenburg byl, vytvořil komiks The Intertidal Zone. Hostitelem komiksu byl „Bob the Sponge“, který na rozdíl od SpongeBoba připomínal skutečnou mořskou houbu. V roce 1987 Hillenburg opustil institut, aby se mohl věnovat kariéře animátora.

Několik let po studiu experimentální animace na California Institute of the Arts se Hillenburg na festivalu animace setkal s Joem Murrayem, tvůrcem seriálu Rockova Modern Live a dostal nabídku pracovat jako režisér seriálu. Při práci na seriálu se Hillenburg setkal se spisovatelem Martinem Olsonem , který viděl jeho předchozí komiks The Intertidal Zone . Olsonovi se tento nápad líbil a navrhl Hillenburgovi vytvořit seriál o mořských zvířatech, což podnítilo jeho rozhodnutí vytvořit SpongeBoba v kalhotách. Hillenburga v té době nenapadlo vytvořit seriál založený na Intertidal Zone.

Hillenburg po roce 1996 začal pracovat na SpongeBobovi v kalhotách. Hillenburg odvodil jméno postavy SpongeBoba od Boba Houba, postavy jeho komiksu The Intertidal Zone.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KYLE JARROW. The SpongeBob Musical. [s.l.]: Tina Landau, June 7, 2016. (English) 
  2. "Spy Buddies". Writers: Luke Brookshier, Tom King, Dani Michaeli. SpongeBob SquarePants. Nickelodeon. July 23, 2007. 84a. epizoda, 4. série.
  3. "The Secret Box". Writers: Walt Dohrn, Paul Tibbitt, Merriwether Williams. SpongeBob SquarePants. Nickelodeon. September 7, 2001. 35a. epizoda, 2. série.