Wikipedista:Schimonsson/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sudetenschnaps

Sudetenschnaps je alkoholický nápoj, regionálně vyráběný v podkrušnohoří, jehož základní složkou je ušlechtilý destilát.

Výrobce: Minarech UG
Lahev Sudetenschnapsu Kategorie: destilát Obsah alkoholu: 32% Země původu: Kadaň, Česká republika (Sudety) Vznik: kolem roku 1900, komerční prodej 2017 Vlastník značky: Minarech, UG se sídlem v Berlíně Použití: vychlazený nebo při pokojové teplotě Distribuce: ČR, Německo, Rakousko, Švýcarsko

Podnikatelské aktivity v oblasti Sudet byly tradičně spojeny s přesahem do sociální i kulturní oblasti, stejně jako zaměření na vyváženost získávání přírodních zdrojů a ochranu přírody. Podnikatelé, jako Georg Schicht a syn Johan Schicht, Reinhard a Max Mannesmannovi, Ignaz Petschek nebo rodina Becherova a mnoho dalších tvořili obraz podkrušnohorské oblasti, která svým rázem patří mezi nejspecifičtější regiony nejen Česka, ale i Evropy. Právě ona hranice mezi přírodním a industriálním bohatstvím formuje nejen aktivity, ale i myšlení lidí v regionu. Tyto známé tváře si byly vědomy křehké rovnováhy mezi přírodou, průmyslem a společenským rozvojem a proto mezi jejich aktivity patřilo i budování nemocnic, dětských sanatorií, rekreačních oblastí, ale také uzavřených přírodních prostor, kam byl vstup průmyslu zapovězen právě proto, aby se rozmanitost a bohatství regionu zachovala i pro budoucí generace.

Právě produkce Sudetenschnapsu navazuje na tuto tradici společensky odpovědného chování a proto vše, z čeho je nápoj vytvořen pochází striktně z regionálních zdrojů. Společnost vyrábějící Sudetenschnaps se také zavazuje z každého prodaného litru darovat 0,5 Eura na kulturní a přírodní rozvoj Sudet v Krušnohoří, odkud nápoj pochází.

Složení

Sudetenschnaps je ušlechtilý destilát z vybraných odrůd jablek, který je vytvořen s důrazem na kvalitu ovoce i na výrobu kvasu. Je striktně z regionálních surovin. Není uměle doslazován ani barven.

Na konci procesu je zjemněn čerstvým jablečným moštem z odrůdy dle tajné receptury.

Odbyt

Největším trhem pro Sudetenschnaps je aktuálně Německo, kde je prodáno 80% veškeré produkce. V Česku je to 12% a z toho většina v Ústeckém a Karlovarském a Libereckém kraji.

Odbyt dle zemí podíl
Německo 80%
Česká republika 12%
Rakousko 7%
Švýcarsko 1%