Wikipedista:SIC Michal/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Středočeské inovační centrum (SIC)[editovat | editovat zdroj]

Středočeské inovační centrum, spolek (zkratka SIC) je inovační agentura, která podporuje podnikatele a vědecká centra Středočeského kraje. Jejím cílem je propojovat vědecká pracoviště s inovativními firmami v kraji tak, aby vznikaly nové produkty a služby s potenciálem řešit společenské výzvy.  Prostřednictvím SIC rozvíjí Středočeský kraj vědu, výzkum a inovace a „posiluje konkurenceschopnost Středočeského regionu v rámci české i globální ekonomiky“.[1]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

SIC vzniklo 3. 6. 2015 z iniciativy pětice zakladatelů: Středočeský kraj, České vysoké učení technické v Praze, Fyzikální ústav Akademie Věd ČR, Astronomický ústav AV ČR a Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, kteří zároveň patří mezi jeho členy.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Programy[editovat | editovat zdroj]

Středočeské inovační centrum se věnuje rozvoji podnikání ve Středočeském kraji například programem INO:EX (Inovuj produkt a Expanduj na trh), který pomáhá s vylepšením produktu či služby, „s tvorbou prototypu, ověřením poptávky u zákazníků a s expanzí firmy na trh.“[2]

INO:EX navazuje na program Inovačních voucherů, jimiž SIC podněcovalo „spolupráci komerčního sektoru s výzkumnou nebo akademickou institucí“[3] a také na program pro výzkumné organizace Smart Akcelerátor II - Kreativní vouchery, který poskytoval dotace „z rozpočtu Středočeského kraje na podporu inovačního prostředí“.[4]

Akce[editovat | editovat zdroj]

Středočeské inovační centrum pořádá odborně zaměřené eventy typu konference „Science 4 Business“[5], která propojila výzkumné organizace, inovativní firmy (spin-off, start-up) i investory a politiky. Účastní se také popularizačních festivalů pro veřejnost jako je „Týden inovací“.[6]

Spolupracující vědecké organizace a firmy[editovat | editovat zdroj]

SIC spolupracuje se sedmadvaceti středočeskými vědeckými organizacemi. Patří mezi ně 11 technicky orientovaných, například Fyzikální ústav AV ČR, v.v.i., HiLASE či Centrum výzkumu Řež, s.r.o.. Mezi jedenácti přírodně či zemědělsky zaměřenými jsou Botanický ústav AV ČR, v.v.i. nebo Výzkumný ústav včelařský, s.r.o.. V pěti biologicky či medicínsky orientovaných je BIOCEV či Národní ústav duševního zdraví.

Mezi zástupci podpořených firem patří technologická společnost zemědělského zaměření Varistar, výrobce kloubních náhrad ProSpon či mladoboleslavský start-up Ecokit vyvíjející konstrukční systém pro stavbu nízkoenergetických domů.  

Regionální inovační strategie[editovat | editovat zdroj]

Středočeské inovační centrum svojí činností „implementuje Regionální inovační strategii“[7] (RIS3). Tato Research and Innovation Strategy for Smart Specialization je od roku 2014 podmínkou pro čerpání fondů Evropské unie na národních i krajských úrovních.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Středočeské inovační centrum [online]. [cit. 2022-07-12]. Dostupné online. 
  2. STUCHLÍK, Jan. Středočeské inovační centrum spouští nový program na podporu podnikání a inovací. www.spcr.cz [online]. [cit. 2022-07-12]. Dostupné online. 
  3. Středočeské inovační centrum: Středočeské vynálezy, které oslovily svět, nadchly veřejnost i v pražském Karlíně. parlamentnilisty.cz [online]. [cit. 2022-07-12]. Dostupné online. 
  4. STŘEDOČESKÝ KRAJ. Středočeské inovační centrum oficiálně zahájilo činnost. Oficiální web Středočeského kraje [online]. SČK, 2015 [cit. 2022-05-12]. Dostupné online. 
  5. HOLAKOVSKÝ, Milan. Nová antibiotika i biočip pro detekci virů. Výzkumníci představili své objevy. Pražský deník. 2022-05-19. Dostupné online [cit. 2022-07-12]. 
  6. Středočeský kraj vystaví ve Foru Karlín své inovační klenoty. iDNES.cz [online]. 2020-08-14 [cit. 2022-07-12]. Dostupné online. 
  7. SVOBODA, Peter. Implementation of RIS 3 Strategy in the Central Bohemian Region [online]. Brno: Conference: 19th International Colloquium on Regional Sciences., 2016-06-15 [cit. 2022-07-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Kategorie:Středočeský kraj Kategorie:Organizace ve Středočeském kraji